Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Увеличаване на производството на биопродукти в България

Увеличаване на производството на биопродукти в България

Църквата е на път да стане най-големият еко производител в страната

По покана на Българската асоциация по биопродукти в страната пристигнаха експерти от IFOAM по екологично чисто производство на храни.Френските специалисти посетиха и Кремиковския манастир, който е ръководен от отец Серафим. Сред ежедневните задължения на игумена, освен управляване на светата обител, е и поддържането на 440 биологични пчелини (мястото, на което се разполагат пчелните кошери).

Един път и ние да направим добро впечатление

По време на престоя си в страната вещите лица си изградиха положителна нагласа към България.  Сред основните фактори за това е решението на Българската православна църква, в качеството си на най-големия собственик на обработваема земя у нас, да не употребява пестициди, с които ще вреди както на околната среда, така и на отглежданите култури. Също благодарение на това, църквата има реална възможност да се превърне в най-големият биопроизводител в страната.

Сред добрите новини за любителите на чистите храни, придобити без използването на химикали, а също и за експертите от IFOAM, биопроизводителите у нас вече наброяват 6 000 фирми, което приравненото към цялото земеделие, развиващо се в страната представлява 2%. От Българската асоциация по биопродукти са си поставили достигането до 20% екологично производство от агрикултурата в България. По план този скок в създаването и развитието на био фирми трябва да се осъществи до 2030.

Повече храна без химия в нея, по-малко заводи

МорковиТакова е искането на биопроизводителите в Европа. Лоран Моне, експерт от IFOAM, каза че ще бъде внесено искане за преразглеждане на селскостопанската политика в страните от Европейския съюз, като основния акцент в него ще бъде заложен върху по-голямото производство на био храни. Според него обществото също трябва да предяви желание за развитие в тази насока, с цел въвеждане на промени в съществуващия вече договор, които стимулира развитие в индустриалните предприятия, които произвеждат земеделска продукция, но в същото време се явяват и като основен фактор за по-високо ниво на замърсяване.

Моне аргументира своите доводи относно натиска, който трябва да бъде установен от обществото, като изтъкна, че биопроизводителите опазват водата, въздуха, почвите и въздуха чисти, и в същото време предлагат гарантирано чиста храна. Така ако хората подпомогнат промяната на разпределението на парите от ЕС, ще спечелят по-чиста околна среда, в която да живеят и по-чиста храна, която да консумират. От IFOAM ще внесат исканията си за „по-зелен живот“ в Съвета на министрите и също така ще ги представят пред членовете на земеделската комисия в Европейския парламент.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …