Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Руските туристи се завръщат в Турция

Руските туристи се завръщат в Турция

След 45-минутния разговор с турския президент Реджеп Ердоган руският му колега Владимир Путин обяви, че ще бъде отменена забраната за руските туристи да пътуват в Турция, а правителството ще започне преговори за рестартиране на икономическото сътрудничество и търговията между двете страни.

Путин е изказал отрицателната си позиция за атентата в Истанбул, при който най-малко 41 души загинаха, а разговорите между двамата президенти могат да се окачествят като „позитивни и продуктивни”, според източници, близки до Ердоган.

Двамата лидери осъзнават важността на „нормализирането на двустранните отношения”.

Владимир Путин
Владимир Путин, Източник: kremlin.ru

Разговорът бе по искане на руския президент, след като получи писмото на Ердоган, в което турският държавен глава се извини за свалянето на руския бомбардировач Су-24 в граничната територия между Сирия и Турция през ноември миналата година. В него, освен съжалението за инцидента, се изявяваше и желание за възстановяване на връзките и сътрудничеството между двете страни.

Руската туристическа индустрия посрещна положително новината, сподели говорителката на сдружението, а Министерството на културата и туризма на Турция изнесе данни, според които през май руските туристи са били едва 41000, което е намаление от 92% на годишна база. През същия период на миналата година 501000 руснаци са посещавали туристическите обекти в Турция и са се възползвали от курортните услуги.

През 2014 г. броят им е достигнал 695000.

Руските туристи в момента са 1,65% от общия туристопоток, а делът им предишната година е надвишавал 13% и е достигал до 18% преди две години. Пред първите месеци на тази година руските туристи в Турция са били 138000, което е спад от 83% спрямо миналата година.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …