Валутни курсове за 18.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Минимални национални критерии, а не изисквания, за хабилитираните преподаватели

Минимални национални критерии, а не изисквания, за хабилитираните преподаватели

Определени от самите университети минимални национални критерии, а не изисквания, както досега, ще трябва да покрият кандидатите за хабилитирани преподаватели.

Параметрите им ще се определят от числови стойности на обективни показатели, които са залегнали в одобрените на второ четене от Комисията по образование в Народното събрание промени в Закона за развитието на академичния състав.

Задачата е да се избегне произвеждането на професори и доценти „на килограм”, придобило практика през последните години след закриването на Висшата атестационна комисия към Министерския съвет.

Последната редакция на текстовете, предложена от Реформаторския блок, предвижда да отпадне размерът на привлеченото финансиране по научни проекти, но този компонент ще бъде взет под внимание при процедурата на хабилитирането. Няма да се отчитат и магистърските и бакалавърските дипломни работи на кандидатите за главен асистент.

Критериите ще включват броя на авторските монографии, броя на статиите в реферирани списания, брой глави в книги и академични постижения като брой защитили докторанти, брой разработени нови лекционни курсове и семинари, написани учебници.

След одобрението в парламента критериите за конкретната научна област и точките към тях ще бъдат приложени в правилник към закон, одобрен от Министерството на образованието и ще залегнат като минимални критерии в правилниците на университетите, които ще трябва да ги доразвият.

СУ Св. Климент Охридски
Източник: Wikimedia

Доц. Милен Михов от Патриотичния фронт изрази съмнения във влизането в срок на правилника на просветното министерство, както се бави и прилагането на стандартите към Закона за предучилищното и училищното образование, а това реално ще забави и хабилитирането по единна методика.

Стоян Мирчев от БСП цитира текст от Закона за административните актове, който указва, че приемането на правилниците към законите трябва да става едновременно със самите закони, а Петър Чобанов от ДПС се изрази образно като сравни закон без правилник с подписване на празен чек.

Иван Димов, заместник-министър на образованието успокои депутатите, че правилникът ще бъде изготвен в срок, определен от самите народни представители в преходните и заключителни разпоредби в закона.

Депутатите от Комисията по образование ще решат другата седмица дали званията ще се дават от научно жури или от комисия, а второто четене на Закона за развитие на академичния състав ще бъде в началото на есенната сесия на Народното събрание.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …