Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Свобода на придвижване срещу достъп до единния пазар за Великобритания

Свобода на придвижване срещу достъп до единния пазар за Великобритания

Доналд Туск
Доналд Туск, Източник: Wikimedia

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е дал ясно да се разбере, че лидерите на страните от ЕС не са склонни да дадат достъп на Великобритания до единния европейски пазар без приемането на правилата, поставени от общността, за свободно придвижване на хора.

Ръководителите на държавите са поискали приемането от Обединеното кралство на четирите свободи и най-вече тази на придвижване, за да дадат достъп до единния пазар, заяви Туск на пресконференцията след срещата на 27-те страни без присъствието на Великобритания.

На 16-и септември в Братислава ще се проведе среща в същия формат, отново без Великобритания, на която ще се обсъдят въпросите с напускането на страната на общността, информира шефът на Европейския съвет. Датата е само няколко дни след срока, в който управляващата Консервативна партия трябва да определи премиер на мястото на подалия оставка Камерън. Докато Великобритания официално не задейства 2-годишната процедура по напускането на съюза, не могат да започнат и преговори за бъдещите отношения между страната и ЕС, обясни Туск.

Дейвид Камерън  е на мнение, че с тази отговорна задача трябва да се нагърби неговият наследник на поста министър-председател.

Той предупреди в реч пред парламента, че страната е пред големи трудности в икономически план и трябва да се направи всичко възможно за установяване на тесни търговски отношения с общността, а правителството да гарантира на бизнеса, че конюнктурата ще остане без промяна до напускането на съюза.

Вечерята на лидерите в Брюксел без Великобритания е била сериозна, независимо от опитите за шеги, че менюто определено „не е английско, като се изключат ягодите за десерт” или консаттацията на Томас Проуза в социалната мрежа, че „нямаше боб в доматен сос”.

Менюто е включвало пъдпъдъци и салата от зелен фасул, задушено телешко филе с бейби зеленчуци, но видимо не се е усладило на присъстващите заради горчивия привкус от повода за събирането им. Дейвид Камерън е характеризирал референдума като „бедствен”, а премиерът на Естония е определил атмосферата като „тъжна, но конструктивна”, защото присъстващите сякаш са загубили член от семейството.

Френският президент Франсоа Оланд е дошъл с мрачна физиономия, но е овладял емоцията и е потупал свойски Камерън по рамото, сякаш казвайки му, че е непослушно момче, но ще се справи.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …