Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Северна Америка / Референдуми за излизане от Великобритания в Шотландия и Северна Ирландия прогнозира Станишев

Референдуми за излизане от Великобритания в Шотландия и Северна Ирландия прогнозира Станишев

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев коментира вота във Великобритания с констатацията, че резултатът е като земетресение с голям магнитуд. Той е шокиран, но заяви, че все пак резултатът трябва да бъде уважен, защото е показателен, че младите британци от Оксфорд и Лондон, цяла Шотландия и Северна Ирландия са обърнали поглед напред, но Великобритания ги е загърбила.

Станишев изрази съпричастността на партията му към колегите им лейбъристи на Острова и кампанията, която са провели, за оставане в пределите на Европейския съюз, защото целта на всички е силна Великобритания в силна Европа.

Анализите и процесите предстоят, но най-важният резултат ще бъде необратимото разделение на страната, смята Станишев, който квалифицира поведението на премиера Камерън и политиците от консервативната партия като безотговорно, защото през 21-ви век са довели до необходимост да се изграждат нови разделителни стени и граници между хората. Прогнозата на социалиста е, че в най-скоро време Шотландия и Северна Ирландия ще инициират референдуми за излизане от Великобритания, а вълни от национализъм и популизъм ще залеят страната. Същевременно, в много от останалите членки на Европейския съюз политици ще поискат аналогични референдуми на този в Обединеното кралство.

Сергей Станишев
Сергей Станишев, Източник: YouTube

За всичко това Станишев вижда вината в дълго налагания в Европа десен модел на социално неравенство, липса на шансове и липса на солидарност, които хората започват да търсят в пределите на националните си граници.

Лидерът на ПЕС информира, че с колегите си са разработили Пътна карта, която ще бъде разпратена до левите премиери, до евродепутатите-социалисти и на партиите от левия политически спектър, за да даде началото на откровена дискусия за бъдещата визия на ЕС и ще бъде дадена тяхната, на привържениците на ПЕС, гледна точка – връщане към ценностите на солидарността, справедливостта и равни шансове за живот на всички. На заседанието на Съвета на партията през декември в Прага ще изложат и дневния ред на промяната, завърши Станишев и отправи призив за ново лидерство.

Виж също

Виза Канада

Надцакването с визи между Европа, САЩ и Канада продължава

Натиск върху Европейската комисия да вземе до 12 юли становище по отношение на безвизовото пътуване …