Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / И посланик Нейнски не е получила официален отказ на Турция от реадмисия

И посланик Нейнски не е получила официален отказ на Турция от реадмисия

Румяна Бъчварова
Румяна Бъчварова, Източник: ПП ГЕРБ

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че посланик надежда Нейнски е имала среща с турските си колеги, но не е получила официална позиция на Турция по реадмисията на бежанци.

България все още няма официален документ от турска страна дали южната ни съседка се отказва от споразумението за връщане на бежанци, коментира министър Бъчварова и допълни, че само за вчерашния ден са задържани около 90. Те се опитвали нелегално да излязат от страната, защото имат регистрации.

Положението с мигрантските пътища в момента е спокойно, заяви министърът, а те за момента не минават през България, дори има спад от 40% в мигрантския поток, направи анализ на положението Бъчварова.

Преди дни се разрази скандал при искане от страна на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет да вземе мерки с изпращането на повече прокурори и обезпечаването им със средства в пограничните райони заради засиления мигрантски натиск. Дискусията, предизвикана от Цацаров в съвета, в крайна сметка го изкара от нерви и той напусна залата. Преди да излезе, той аргументира позицията си с отказа на Турция да изпълнява споразумението с Европейския съюз за обратен прием на икономически мигранти.

Междувременно, от БСП поискаха оставката на вътрешния министър, което предизвика коментара на Бъчварова, че не приема това за сериозно и припомни убийства, извършени по времето на управлението на червените, като акцентира на случая с банкера Кюлев и бизнесмена Георги Илиев. Тя попита защо няма задържани по тези случаи и как е било провеждано разследването. Защо не са се справили с битовата престъпност въпреки намесата на жандармерията, завърши с въпрос министър Бъчварова.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …