Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Никола Стърджън готви Шотландия за нов референдум

Никола Стърджън готви Шотландия за нов референдум

Шотландският първи министър Никола Стърджън коментира, че пред Шотландия вероятно се задава нов референдум за независимост.

Тя потвърди волята си, че ще работи за място на Шотландия в Европейския съюз, след като Великобритания ясно е поискала да го напусне.

Очевидно е, че втори референдум е належащ и може да се каже, че той е на масата и предстои съвсем скоро, обяви ясно намеренията си Стърджън.

Предишният референдум, в който Шотландия гласува да остане в пределите на Великобритания, бе през 2014 г. Тогава шотландските националисти, които го инициираха, претърпяха поражение и с 55%  целостта на Обединеното кралство се запази.

На въпроса „за” или „против” ЕС, 62% отговориха утвърдително.

Никола Стърджън
Никола Стърджън, Източник: Wikimedia

„Искам да заявя съвсем ясно днес, че възнамерявам да взема всички възможни мерки и да проуча всички варианти за прилагане на начина, по който гласуваха хората в Шотландия, или с други думи, да гарантирам, че ще останем част от ЕС и от общия пазар”, демонстрира решимост лидерът на Шотландската национална партия и разтълкува, че ако парламантът приеме за необходимо да се проведе втори референдум, за да може Шотландия да остане член на ЕС, то той трябва да се състои възможно най-скоро и да предшества преговорите за излизане на Великобритания от пределите на Европейския съюз. Очакванията са тези преговори да отнемат две години.

Стърджън е предупреждавала и преди Великобритания, че евентуалното й излизане от общността ще предизвика втори референдум в Шотландия за отделяне от Обединеното кралство. Ще започне подготовката по нормативната уредба, която е необходима за това предстоящо допитване, увери лидерът на Шотландската национална партия. Парламентът ще вземе такова решение, защото ново допитване е необходимо и то ще се състои след направения опит Шотландия да бъде извадена от Европейския съюз против волята й, а това е антидемократично, заключи първият министър.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …