Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Разбиха група за трафик на прекурсори

Разбиха група за трафик на прекурсори

ГДБОП разби престъпна групировка за международен трафик на прекурсори, които  са първичното вещество при производството на наркотични вещества. Териториалната служба за борба с организираната престъпност в Стара Загора, съвместно с колегите си от Сливен, Кърджали, Хасково и Ямбол, служители на Специализираните полицейски сили, на РУ – Чирпан и ОДМВР – Стара Загора, заловиха по време на акцията общо седем души, от които и лидерът на групата.

41 – годишният М.М. от Стара Загора е ръководителят на бандата, която е уличена в изнасянето на 34 кг от изходното вещество, изнасяни към страни от Европейския съюз и задържани на различни ГКПП в страната. Освен за износ, прекурсорите са ползвани и на местно ниво, във вече неутрализираните нарколаборатории в Сливен и село Сърнево, Раднево.

ХапчетаВ рамките на спецакцията на 7 май, са арестувани още и 33 – годишната З.С. и 58 – годишната З.Г., и двете жители на Стара Загора. Те са задържани в кв. „Железник“ след като са незаконно разпространявали 1,3 кг от веществото, което се равнява на 5 500 таблетки. На мястото е проведен полеви тест, който отчел „положителен“ за наркотици. Друг участник в групата е С.С. на 35 години, също то Стара Загора, който е пуснат за издирване.

При спецакцията са задържани от служителите на Второ РУ в Стара Загора, още четирима души, които са свързани с криминалното деяние.

На 8 май, след изтичането на полицейската мярка, лидерът на групата и двамата са членове, с решение на Специализираната прокуратура са задържани до 72 часа.

Това е петият голям удар на ГДБОП за разбиване на наркобизнеса у нас от началото на годината. През януари бопаджите, съвместно с ДАНС и прокуратурата иззеха 108 кг амфетамини и задържаха девет души (шестима българи и трима с арабски произход – двама йорданци и един сириец) в Пловдив.  През февруари, съвместно с ОДМВР – Велико Търново, бяха задържани петима криминално проявени лица, за притежание и разпространение, в града и областта, различен вид и количество наркотици. В края на март в Сливен, ГДБОП, разби „кухня“ за метаамфетамин, като при обискът бяха намерени и иззети 2 кг канабис, 900 г метаамфетамин и около 500 таблетки екстази, прекурсори и пари от престъпна дейност. Групата е разпространявала на територията на Ямбол, при акцията са задържани шестима нейни членове. Броени дни по-късно, съвместно с американската служба за борба с наркотиците ДЕА и служители от ГД „Борба с организираната престъпност“ задържаха петима – ръководителя на групировката от Кърджали и четирима от София. При акцията бяха конфискувани 1 кг кокаин, множество мобилни телефони и SIM карти, незаконен пистолет „Люгер“, голяма сума пари и други. Според съдебната оценка кокаина се равнява на около 80 000 лева, но пуснат на улицата печалбата от него би достигнала до 400 000 лева.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …