Валутни курсове за 18.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Бивши секретари на НАТО са против напускането на Великобритания от ЕС

Бивши секретари на НАТО са против напускането на Великобритания от ЕС

Ако на 23 юни британците гласуват „ЗА“ напускането си от Европейския съюз, това ще даде зелена светлина за действие на враговете на Запада, това пише в писмото на петима генерални секретари на НАТО. В текста, адресиран до „Телеграф“, лорд Питър Карингтън, Хавиер Солана, лорд Джордж Робъртсън, Яп де Хоп Схефер и Андерс Фог Расмусен, обясняват че отлъчването на Обединеното кралство от ЕС, би било тревожно за бъдещето на НАТО и Съюза, тъй като тяхната обща работа е от изключително значение за стабилността на света.

Бившите глави на НАТО, напомнят че Великобритания има ключова роля в санкционирането на Русия и Иран. Според тях, ако поданиците на кралицата напуснат, НАТО ще бъде подкопан, което ще  доведе до отслабването му точно в момента, когато трябва да се изправят срещу реална заплаха, съществуваща на дневен ред. НАТО - събраниеКато бивши генерални секретари на НАТО ние следим внимателно и с растяща тревога дебатите за ЕС във Великобритания. Поради диапазона и размерите на предизвикателствата към мира и сигурността, пред които колективно сме изправени, евроатлантическата общност се нуждае от действено и ангажирано Обединено кралство„, се казва още в писмото.

Настоящият генерален секретар Йенс Столтенберг, също не остана безучастен: „Мога да кажа какво е важно за НАТО. Силна Великобритания в Европа е полезна за нашата сигурност, тя е полезна за НАТО и аз приветстват това. За нашата сигурност и за НАТО е лошо, ако Европа е фрагментирана

Евентуалното напускане на Острова би довело до нарушения в световната икономика, която и без това е несигурна, се казва в доклада на Г-20. Според тях финансовите проблеми, ще са само началото на редица други, например миграционната криза, геополитически конфликти и тероризмът.

БрекзитДействията на Великобритания са своеобразен катализатор за отприщилото се обществено негодувание срещу Европейския съюз и в други осем страни членки. След проведено проучване в Белгия, Италия, Франция, Германия, Испания, Полша и Унгария, стана ясно, че анкетираните искат и в техните страни да бъде проведен референдум по модел на Кралството. Най-много италианците желаят отделянето от ЕС, 48%, долната граница по въпроса е отчетена в Полша, където само 22% от анкетираните биха гласували ЗА напускането на държавата им. Данните сочат, че 49% от респондентите, извън територията на Великобритания, смятат че  вотът на 23 юни ще бъде с негативни последици за ЕС, като сравнение може да се даде, че 35% от британците са на същото мнение. Почти половината от анкетираните смятат, че ако Кралството не остане в Съюза, със сигурност ще има и други държави, които ще последват нейния пример.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …