Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / „Адония“ успешно се върна в Маями, след посещение на Хавана

„Адония“ успешно се върна в Маями, след посещение на Хавана

Американският круизен кораб „Адония“, собственост на компанията „Карнивал круз лайн“, се върна в Маями, Флорида, след едноседмично посещение в Куба. Това е първият кораб от страна на Щатите, който посещава островната държава от половин век насам.

„Адония“ отплава с около 700 пасажери, от които 16 са с кубински произход и още 375 човека екипаж на борда. Цената на билетите е между 2 000 и 7 500 долара на човек. Преди заминаването за страната на пурите, капитан Дейвид Бокс се обърна към пасажерите: „Ще плаваме директно от САЩ до Хавана, Куба. Колко яко може да е това? Утрешният ден ще бъде исторически.“

Отношенията след Студената война

АдонияВъпреки че, Куба и САЩ възстановиха дипломатическите си отношения миналата година, все още съществуват няколко забрани, останали от периода на Студената война. Такива, например, са забраната за търговията и пътуванията. Американските граждани от кубински произход, нямат право да посещават или напускат острова по вода. Единственият начин до този момент да посетят родината си бе със самолет, но след протести на Кубинската общност в Америка забраната бе премахната в края на април тази година.

Американската компания, собственик на „Адония“, съобщи че на кораба е било дадено разрешение и от правителствата на двете страни да плава от Слънчевия щат до Хавана.

Преди Кастро

Преди Кубинската революция от 1959 година, да сложи Фидел Кастро на длъжността му, Хавана е била редовна дестинация, както за круизни, така и за товарни кораби от Флорида. Отношенията между двете държави се обтягат още повече по време на Карибската криза, когато САЩ, разполага своите ядрени ракети в Турция, насочени към СССР, а Съветския съюз отвръща със същото, локализирайки своите установки в Куба, с диапазон на обстрел, покриваш почти цяла Северна Америка.

Прогнози и желания

Рутинното посещение на американски кораби ще се превърне в традиция, съобщават от „Карнивал круз лайн“. Те имат намерение туристическите курсове до карибската държава да се изпълняват всяка седмица, без значение от какъв произход са пасажерите на борда. От кабинетите на САЩ и Куба се гледат положително на визитата на „Адония“, защото това е първата крачка в разбирателството между двете държави и началото на един нестихващ поток от кораби, кръстосващи през Флоридския проток.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …