Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Сензационно равенство регистрира Португалия срещу дебютанта Исландия. Унгария препарира Австрия с два гола

Сензационно равенство регистрира Португалия срещу дебютанта Исландия. Унгария препарира Австрия с два гола

На стадиона в Сент Етиен Португалия стартира участието си на Евро 2016 с изненадващо равенство 1:1 срещу удебютанта Исландия. Това бе и рекорден мач №127 за Крисиано Роналдо с националната фланелка. Сега той дели първата позиция с Луиш Фиго и в другата среща ще стане едноличен лидер в тази класация. Роналдо и компания обаче не можаха да отбележат подобаващо това постижение, и въпреки огромното му желание да се разпише Кристиано пропусна всички възможности, които се откриха пред него. Португалците все пак откриха в 32-ата минута чрез Нани, но допуснаха изравняване в 50-ата от Биркир Бярнасон, който засече центрирана отблизо топка.

Исландците имаха възможност да открият още в 3-та минута, но Руи Патрисио спаси. Португалия овладя инициативата и играта се пренесе изцяло в половината на коравите исландци. Последваха пропуски на Виериня в 17-та и на Роналдо в 22-та минута. Все пак логиката възтържествува в 32-та минута, когато Нани получи топката близо до голлинията и откри резултата.

Кристияно РоналдоРоналдо изпусна още едно положение да края на полувремето. Втората част започна с нов пропуск на звездата на португалците и противно на логиката, в 50-та минута исландците изравниха чрез Бярнасон. Роналдо отново пропусна в 57-та, Нани в 62-та не се ориентира правилно и не успя да отиграе рикоширалата след центриране от Виериня топка. В 70-та отново Нани се отличи с пропуск – този път от пряк свободен удар, топката профуча близо до гредата. Треньорът Лагербак изчакваше тактически със смените, за да ги използва в последните минути, а и времето работеше за отбора му. Пет минути преди края Роналдо направи пореден пропуск, като не се възползва от центриране от Нани и така резултатът се запази непроменен.

Унгария се завърна на голямата сцена след 30-годишно отсъствие от голям форум

С победа 2:0 над Австрия ознаменуваха завръщането си на голямо първенство унгарците. Адам Салай откри в 62-та минута, а в 87-та Золтан Щибер оформи крайния резултат. И в този мач имаше знаменито постижение – вратарят на унгарците Габор Кирай постави рекорд за най-възрастен състезател на европейски финали – 40 години и 74 дни. Той игра с любимия си анцуг, който използва от 20 години насам.

Кирай трябваше да се прояви още в 30-та секунда, иначе щеше да стане съпричастен с друг рекорд – за най-бърз гол на европейски финали. Нова възможност пред австрийците се откри в 10-та минута чрез Алаба, но той стреля право в ръцете на Кирай. Последваха минути на относително спокойствие. В 32-та минута Алаба изпълни пряк свободен удар, но неточно и опасност за унгарците нямаше. След две минути унгарците създадоха опасност пред вратата на Австрия, но Адам Салай не бе точен с глава.

В 41-та Арнаутович напредна по лявото крило и пусна към Мартин Харник успоредно на голлинията, но острието на Щутгарт не успя да засече.

Второто полувреме започна с желание на двата отбора да променят нещата. Заредиха се атаки в 48-та, 49-та, при които все Алаба центрираше, но атаката не намери продължение. В 55-та Джуджак изпробва рефлекса на Алмер, който се справи със затруднението. След час игра напусна принудително Юнузович от австрийския тим и  го остави без един от най-добрите си футболисти. Така дойде 62-та минута, когато след комбинация между Клайнхайслер топката попадна у Салай, който откри резултата.  В 73-та Австрия пропусна да изравни чрез Марсел Забицер. Три минути преди края на мача угарците реализираха светкавична контраатака и чрез влезлия като смяна Золтан Щибер отбелязаха втори гол, с който сложиха край на спора.

СЛЕД ПЪРВИЯ КРЪГ

Евро 2016Приключи първият кръг от груповата фаза на ЕВРО 2016. Юнашката съпротива на момчетата от Ледената земя дойде сякаш да потвърди иначе смешноватото твърдение от рекламата, която върви по двете национални телевизи, „нагърбили се” със задачата да ни направят свидетели на Първенството, че във Франция си дават среща 24 футболни колоси. С четири удара срещу двайсет и седем исландците удържаха равенството и запазиха реална възможност за по-нататъшен прогрес. Пред пълните трибуни на стадион „Жофроа Гишар” в Сент Етиен, събрали едва ли не половината население на северната държава, ремито в края на краищата отрази една справедливост, защото въпреки огромното превъзходство във владеене на топката и отправени удари компанията на Кристиано Роналдо не ни убеди, че Нике трябва да се отнесе благосклонно към усилията им. Съвсем между другото ще припомним, че в квалификационната група на решителния мач с Холандия съотношението при владеене на топката беше 24:76 във вреда на северняците, но те са тук, а някогашният еврошампион и трикратен световен вицешампион гледа турнира по телевизията. Какво направи впечатление в първите 12 мача? Нито един не завърши при нулев резултат. Трите хикса бяха все голови – 1:1, имаше три победи с по 2:0 и останалите шест мача бяха спечелени минимално като резултат, но не и като усилия. Видяхме всичко от любимата ни игра – една дузпа, два червени картона, много борба, красиви голове и /засега/ неочаквано добро съдийство, но да не го урочасваме! Не можем да отминем и факта, че шест от головете бяха отбелязани след 85-та минута, а три от тях дори в добавеното време. Имаше, както си се полага, ексцесии по трибуните, но предприетите мерки срещу тях понамирисваха на политика, а не на спорт, и затова няма да ги коментираме.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …