Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Санкции за 1,1 млрд. лева по европрограми ще бъдат покрити от бюджета

Санкции за 1,1 млрд. лева по европрограми ще бъдат покрити от бюджета

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви след заседание на Изпълнителното бюро на партията, че България е заплашена от санкции по европрограми в размер на 1,1 млрд. лв., които ще бъдат покрити от националния бюджет.

Тя допълни, че социалистите от няколко месеца се опитват да обърнат вниманието на обществото, но правителството неглижира проблема, а единственият начин да се комуникира с Бойко Борисов е чрез факти. Нинова се позова на писмо от Главната дирекция „Земеделие и развитие на земеделските райони” на Европейската комисия, с което на този етап още не разполагат. С него се слага край на мита „на тях им ги спират, на нас ни ги пускат”, обобщи лидерът на партията и цитира написаното в писмото, че грешките в обществените поръчки не са отчетени правилно и прозрачно, което оказва влияние върху изчисленията и  ГД „Земеделие” смята, че резултатите от работата на сертифициращия орган не могат да бъдат използвани като основа за приключването на сметките на Разплащателната агенция. Така дирекцията не може да получи достатъчна увереност, че разходите на РА BG1, Държавен фонд „Земеделие”, са направени в съответствие с правилата на ЕС.

Резултат от всичко това, според Нинова, е, че парите няма да бъдат платени от Европа и ще трябва да бъдат покрити от бюджета. Този непредвиден разход ще се наложи да бъде компенсиран със заем, който от миналата седмица вече възлиза на над 17 млрд. лв. и ще продължи да нараства.

„Това е подаръкът от правителството на Борисов”, иронично завърши Корнелия Нинова

След това тя обясни защо ЕК няма да отпусне парите и причината е, че фирми, процедури и обръчи, приближени до правителството, ползват европейските средства не по предназначение.

БСП е започнала да изнася факти по механизмите за раздаване на средства на тези фирми. Схемата работи чрез подписване на договори на ниски цени, след това се сключват анекси за нови плащания, които да покрият неизвършени дейности. Без процедура по обществена поръчка се предоговарят и се дават на фирми, които веднъж са спечелили нови поръчки. Нинова се закани, че няма да се спрат да вадят факти. Сега започват с една фирма, но поредицата ще продължи, като фактите не са насочени срещу самата фирма, а срещу модела за разпределяне на срествата, които по този начин се кадат и ощетяват обществото.

Евродепутатите от левицата ще отправят тези въпроси и в Еврокомисията, за да получат по-пълна информация и да се даде гласност на проблема.

Корнелия НиноваСледващата стъпка, която предвижда Нинова, е да се изготви преглед на всички лобистки закони, прокарани от това правителство, а тази инициатива да се превърне в национална кампания. Тя ще бъде на местно равнище, защото общинските съвети провеждат такава политика. Това е моделът на управлението. Срокът за това ще е до края на юли – да се посочат лобистките закони, да се внесат поправки, а Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе.

Корнелия Нинова коментира, че президентската кампания не трябва да се насочва по плоскостта „за” или „против Русия”, защото това ще е груба грешка. Тя трябва да е насочена към отстояване на националния интерес на България, който кандидатът трябва да защитава и на Запад, и на Изток.

Лидерът на БСП не пропусна да коментира и последните събития в Слънчев бряг, като заяви, че министърът на вътрешните работи признал преди известно време, че не може да се справи с битовата престъпност, а сега е станало ясно, че не може да пребори и организираната. У всички се връща усещането за мутренските времена, обобщи темата Корнелия Нинова.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …