Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Първият в историята победител в Гран При на Азербайджан стана Нико Розберг

Първият в историята победител в Гран При на Азербайджан стана Нико Розберг

Нико Розберг с Мерцедес спечели дебютната надпревара във Формула 1 на пистата в Баку и отново дръпна в класирането на съотборника си Люис Хамилтън. Втори завърши четирикратният световен шампион Себастиан Фетел с Ферари, а на третото стъпало на почетната стълбичка се качи Серхио Перес с Форс Индия. Четвърти остана Кими Райконен с Ферари, а до пето място успя да достигне световният шампион Люис Хамилтън, след като стартира десети, заради удар в стената по време на квалификацията.

Розберг стартира от полпозишън и нямаше проблем до края на състезанието.

И другите трима водещи пилоти стартираха чисто и запазиха позициите си. До четвъртата обиколка промени в челото нямаше. В следващата Хамилтън успя да се изкачи до осмо място. В шестата обиколка с агресивно каране Фетел изпревари втория Даниел Рикардо, който в следващата бе повикан в бокса, а Райконен се възползва и мина трети. В 16-та обиколка Хамилтън влезе в бокса и се върна на пистата девети. Междувременно, механиците от Ферари извикаха Фетел в бокса, но той на своя глава остана на трасето, защото имаше усещането, че темпото му е добро. Чак в 21-та обиколка Себ влезе да смени гумите си, но беше изгубил време с тях и се върна зад съотборника си Райконен на трета позиция. В следващите обиколки германецът наложи добро темпо и догони финландеца, а Хамилтън се движеше пети. В 28-та обиколка Кими пропусна съотборника си, който бе с очевидно по-добро темпо, но недостатъчно, за да застраши Розберг на първата позиция. Седем обиколки преди края двукратният световен шампион Фернандо Алонсо с Макларън-Хонда отпадна от състезанието заради повреда в скоростната кутия, а това е трето отпадане поради технически проблем за испанеца през този разочароващ сезон за него.

Нико Розберг
Източник: bakucitycircuit.com

До финала Розберг не бе притеснен от втория Фетел и завърши спокойно като победител в първата Гран При на Азербайджан.

Кими Райконен не успя да запази третата си позиция за сметка на Серхио Перес от Форс Индия, който дори изпревари Айсмен, без да има нужда, заради наказанието на финландеца от 5 секунди, което щеше да изведе и без това Перес до почетната стълбичка.

Програма-максимум за Хамилтън се оказа петото място, защото така и не успя да се пребори с електрониката в болида. Той дори поиска помощ от екипа си по радиото, но това е забранено от правилника и механиците останаха безмълвни.

В генералното класиране води Розберг със 141 точки, следван от съотборника му Люис Хамилтън със 117, Себастиан Фетел – 96. При конструкторите Мелцедес води убедително с 261 точки, на второ място е Ферари – 177 и Ред Бул – 100 точки.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …