Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Употребата на горещи напитки може да причини рак

Употребата на горещи напитки може да причини рак

Не съставът на кафето, а неговата температура е канцерогенна.

Заради недостиг на доказателства, експерти стигнаха до заключението, че не може напълно да се твърди че има вероятност да се развият ракови заболявания в следствие на прекомерната консумация на кафе.

От Международната агенция за изследвана на рака към СЗО от 1991 година насам водят кафето като вероятен канцероген. Подбудите за това становище бяха пряко обвързани със симптомите, които имат пациенти, болни от  рак на пикочния мехур.

След множество изследвания екип от специалисти, стигна до изводите, че има недостиг на доказателства, за да се твърди че кафето може да причини рак или не.  Добрата новина за кафето и неговите привърженици е, че освен причинител, то може да се разглежда и като превантивна мярка срещу образуването на рак. По данни на СЗО, консумацията на тази силно кофеинова напитка може да намали до 15% вероятността за развиване на рак на черния дроб, гърдата или матката.

Кафе
Източник: pixels.com

От агенцията казаха, че макар да занижават вероятността, кафето да е канцероген, който отключва раковите образования в пикочния мехур, не могат напълно да го отхвърлят като вероятен причинител на други видове от тежкото заболяване. Благодарение на проучванията, експертите смятат кафето, както и останалите топли напитки като един от основните причинители на рак на хранопровода. Рискът от развиване на тази болест се наблюдава при консумацията на напитка, който е топлина повече от нормалната и надхвърля 65 градуса. Това становище се основава на изследвания в Иран, Китай и Южна Америка, къде чаят се консумира с топлина от 70 градуса. „Резултатите от изследвания предполагат, че пиенето на много горещи напитки е една от възможните причини за рака на хранопровода. При това причината се крие в температурата, а не в самите напитки, които досега се смятаха за отговорни“, заяви председателя на Международната агенция за изследване на рака Кристофър Уайлд.

Всяка година от Световната здравна организация публикуват монографии, в които класифицират различните канцерогенни, според тяхната вреда, в четири групи. От тазгодишното проучване, горещите напитки попадат в група 2А, което означава, че има голяма вероятност те да са опасни за здравето на хората. Напитките, които се по принцип се сервират топли, но в случай че се поднасят студенти, за тях няма сведения дали могат да се считат като причинители на рак или не, затова и попадат в третата група на СЗО.

Изследваните от СЗО, напитки се консумират с топлина над 65 градуса, например билковата напитка мате, която се сервира в Латинска Америка с топлина 30 градуса под точката на кипене и същевременно се пие с метална сламка, която отвежда горещата напитка директно в гърлото. За сравнение в Европа, пием чая с температура под 60 градуса, а при чайовете, които се гарнират с мляко, топлината се занижава още.

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …