Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Първанов разкритикува колебливата външна политика на кабинета

Първанов разкритикува колебливата външна политика на кабинета

Събитията от миналата седмица с предложената от Румъния обща флотилия срещу Русия и официалното опровержение, дошло от правителството, предизвика негативната оценка на президента от 2002 до 2012 г. и настоящ лидер на АБВ Георги Първанов за непоследователната и колеблива външна политика на правителството.

Първанов зададе и риторичния въпрос какъв е смисълът от дрънкане на оръжие на Балканите и в Черно море, вместо НАТО и Русия да намерят компромис и да работят заедно, както трябва да се очаква от среща на високо равнище. Лидерът на АБВ участва в дискусия, организирана от партията му, с водещо заглавие „Президентът – част от решенията или проблемите на външната политика”, точка от инициативата „Президентски дебати 2016 г.”

Моделът на сигурността в Европа не може без Русия, погледна стратегически Първанов и припомни идеята си за среща между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин и настояването си парламентът да излезе с ясна позиция, която президентът Росен Плевнелиев да представи на срещата на НАТО.

В днешно време разделението между Изтока и Запада, между европейско и неевропейско в политиката е неактуално, а поставено в контекста на президентските избори наесен – дори нелепо. АБВ не може да се съгласи с такова противопоставяне и сякаш начертаната с тебешир разделителна линия. Първанов видя в настоящия президент Плевнелиев причината за недалновидната политика на България, която е позволила да загубим лидерската си позиция на Балканите, която е отстоявал бившият президент. По отношение на „братска Македония” позицията на държавния глава също е необяснима и буди въпроси липсата на срещи между президентите на двете страни, докато в мандатите на Първанов броят им е бил голям.

Георги Първанов
Източник: Wikimedia

Бившият президент припомни времената, когато думата на България в Брюксел е тежала и са се допитвали до позицията ни по различни въпроси като разширяването на Европейския съюз и енергийната стратегия в региона, докато сега само ние задаваме въпросите.

Бившият вицепремиер и доскорошен социален министър, заместникът на Първанов Ивайло Калфин изрази несъгласие с политиката на България, която се опитва да се държи като ястреб в региона и препоръча страната ни да не заема крайна позиция в споровете между Русия и Турция и между Русия и Украйна. Страната ни оценява и разчита на членството ни в НАТО и Евросъюза, но не трябва сляпо да следва директивите, които спускат оттам, защото принадлежността ни към тези организации и едни добри отношения с Русия не си противоречат, завърши Калфин.

На финала президентът Първанов даде ясно да се разбере, че Бойко Борисов не може да разчита на тяхната подкрепа, ако реши да се кандидатира за президент и оцени негативно бавещите се кандидатури на ГЕРБ и БСП за изборите. Това води до невъзможност и отлагане на дебатите по въпросите на политиката. Първанов видя в това стратегия на управляващата партия – в последния момент да посочат някого за кандидат и по този начин да му спестят участието в дискусии по наболелите въпроси. Това е един добре разработен техен модел, а резултатът му е видим с поведението на сегашния президент Плевнелиев, обобщи предизборните очаквания Георги Първанов.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …