Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Полско-български екип ще проучва римския военен лагер Нове това лято

Полско-български екип ще проучва римския военен лагер Нове това лято

Археологическият сезон в римския военен лагер Нове, намиращ се край Свищов, бе открит. Екипът, който ще участва се състои от български и полски археолози, архитекти и нумизматици. Сред участниците в експедицията са д-р Анджей Биернацки, доц. д-р Евгения Генчева,  доц. д-р Павлина Владкова и други.

Тазгодишните проучвания на обекта започват до вече експонираните римски бани на от началото на II век, когато император е Адриан и базилика от VI век, която е най-голямата на Балканите. Основната цел на разкопките, които предстоят през това лято, е да се изследват северната и западната посока на комплекса. В тези краища се намира постройка, чието предназначение все още е не ясно за екипа. Според техните работни хипотези, най-вероятното тя се е използвала като склад за оръжия, боеприпаси и като място за военна подготовка. Този тип сграда се нарича армаментариум. Макар че, археолозите смятат че тя е неизменна част от римските военни лагери, до сега няма данни за цялостно изследвана сграда, от което следва че, на първо място информацията е оскъдна, и също така няма точни планове, които да покажат как е изглеждала в действителност постройка от такъв характер. Полско-българският екип приема липсата на сведения като мотивиращ. Ако в Нове бъде определено точното местоположение на сградата, нейната височина и широчина и планът и, то това ще бъде от полза за всички проучвания, проведени от южната страна на Дунав. Сведенията, с които учените разполагат е че от IV век, загадъчната постройка започва да се използва като зърнохранилище  – хореум. Десетки години по-късно в началото на V век, в процеса на изграждането на базиликата, сградата е изравнена със земята, за да може на нейно място да се направи култов комплекс. Разкопките в този район се очакват да продължат до втората половина на месец юли.

Разкопки
Източник: Wikimedia

От август на обекта ще работят общо два екипа от Варшавския университет, този на доц. д-р Евгения Генчева и този на доц. д-р Владкова. Доц. д-р Генчева ще отговаря за проучването на Виа Принципалис, тоест главната улица на каструма. Тя се простира от западната до източната порта на римско укрепление (характерно е наличието на четири порти, които са на четирите крепостни стени). Доц. д-р Павлина Владкова отново ще изследва вилата, намираща отвъд крепостните стени на лагера, но в същото време изключително близо западната порта. Когато приключат с работата по тези обекти, те ще бъдат консервирани и социализирани заедно с вече експонирания валетудиариум (военна болница). Трите възстановени части от римския лагер ще бъдат прибавени към туристическите маршрути, а от Община Свищов също така изготвят проект, който ще превърне Нове в най-цялостно и добре реконструиран римски военен лагер, както на Балканския полуостров, така и в цяла Европа.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …