Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Нови 600-700 млн. евро се губят по еврофондовете

Нови 600-700 млн. евро се губят по еврофондовете

Бившият вицепремиер, който отговаряше по въпроса за еврофондовете в кабинета „Орешарски”, Зинаида Златанова насочи в друг аспект спора дали има спрени пари по програми за селските райони.

Тя участва в дискусия с министъра на земеделието Десислава Танева и евродепутата от левицата Илияна Йотова.

Според нови данни, изнесени от еврокомисар по регионалната политика Корина Крецу, през изминалия програмен период страната ни е усвоила 91% от парите по еврофондовете, докато правителството се похвали, че процентите са 99%. Тази разлика се равнява на сума между 600 и 700 млн. евро и излиза, че още милиард и 200 млн. лева се губят по посока от Европейската комисия към България и обществото трябва да получи ясен отговор на въпроса къде са тези пари.

Министър Танева контрира и отговори, че може да гарантира за селските райони, че няма нито една спряна програма нито в стария, нито в новия програмен период, дори започва приемът на документи по следващия програмен период.

Танева опроверга въпросните милиард и сто милиона лева, както се изрази тя, които според БСП са изплатени от бюджета, но невъзстановени от Европейската комисия, с това, че процедурите са много и твърде сложни, но при всички случаи става дума за няколко милиона евро, а не такава крупна сума.

„Става въпрос за уравняване на сметките на разплащателните агенции за два фонда по бюджетната 2015 г., като за фотоволтаиците такова писмо е имало още през 2014 г., за 2 млн. евро”, конкретизира тя. Франция и Италия също са получили подобни писма, които не са довели до такава дискусия там, обобщи Танева и допълни, че ако има погрешно изплатени суми и това се потвърди по време на проверките, държавата ще си ги удържи от съответните бенефициенти, които са ги получили.

Десислава Танева
Източнник: Faceook/@desitanevagerb

Илияна Йотова реагира с въпроса кой ще плати санкциите, общините ли, и припомни питане, което е отправила в Европейския парламент и в отговор на което е получила негативни оценки за България по отношение на непрозрачност на поръчките и слабости в проектите.

Министър Танева отвърна, че грешка от 2% се смята за допустима и за такава сума не са предвидени санкции, но дори да има разминаване за 3 млн. евро, не може да се говори за сума от 1,1 млрд. лева. Тя призова да се подкрепят ДАНС и Сметната палата, когато влязат на проверки, защото процедурата е бавна, а всеки е амбициран да докаже правотата си. Десислава Танева увери, че всичко, което е създавало съмнения за изразходването на европейски средства, е отстранено – изключени са ВЕИ-тата за подкрепа в селските райони, намалени са и таваните. Данните, които цитират червените, според нея, са извадени от контекста на едно писмо и не са коректни в тяхната цялост.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …