Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Путин: Брекзит ще има последици за Европа и Русия

Путин: Брекзит ще има последици за Европа и Русия

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му е следила подготовката и процесите около референдума за излизане от Европейския съюз във Великобритания, но не се е намесвала, дори не се е изказвала по темата.

От Кремъл са следили внимателно какво се случва на Острова, но не са оказвали влияние на процесите там. Президентът направи анализ на положението и какво доведе до този отговор на вота.

Очевидният факт е, че никой не иска да храни и субсидира по-слаби икономики, да издържа други държави или пък цели народи, коментира Путин. Хората са показали недоволството и притеснението си от решаване на въпросите по сигурността, които в днешно време рязко се задълбочиха с миграционната обстановка, а те искат да са по-независими и да се чувстват сигурно, добави още президентът.

Последици от решението за напускане на Европейския съюз със сигурност ще има, коментира руският държавен грава – някои ще са положителни, други – отрицателни.

Владимир Путин
Владимир Путин, Източник: kremlin.ru

На срещата на върха на Шанхайската организация за сигурност в Ташкент Путин заяви, че организирането на референдума и резултатите от него са демонстрация на самоувереност и повърхностно отношение на лидерите на Великобритания към съдбоносни за страната въпроси, но последиците ще имат глобален характер.

Ако е необходимо, Русия ще коригира икономическата си политика след излизане на Великобритания от Европейския съюз, предупреди Владимир Путин и добави, че не очаква глобален катаклизъм от случилото се, но процесите ще бъдат внимателно следени от Москва.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …