Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Внимание! Продължителното взиране в смартфона през тъмната част на деня води до сериозно влошаване на зрението

Внимание! Продължителното взиране в смартфона през тъмната част на деня води до сериозно влошаване на зрението

Вечер обичате да четете или да прелиствате любимите снимки на своя смартфон и то докато е тъмно – откажете се от този вреден навик, защото той може да доведе до…

Ако наистина постъпвате така е задължително да знаете, че това „нормално“ за повечето хора действие – е наистина нездравословно. С други думи, това може да причини сериозни увреждания на зрителния апарат, алармират британски учени. А без очи за къде сме?

Лекарите предупреждават!

За да се избегне т.н. необичаен феномен „преходна слепота“ , лекарите подробно описват последствията и преживяното покрай случаите на две жени, самодокарали се до това състояние. През тъмната част на денонощието, жените са се взирали редовно в смартфоните си и това е довело до сериозни последици.

Случаите на двете потърпевши са отразени подробно в списание „New England Journal of Medicine“ (Ню Ингланд джърнъл oв медисън).

Умишлено е запазена самоличността на двете пострадали, но за сметка на това се споменава възрастта им – 22 и 40 години. Прекомерната употреба на смартфон на тъмно е допринесла за отключването на „преходна слепота“.

Заслушайте се в симптомите

Няколко месеца подред жените са преживели абсолютно еднакви моменти, е които зрението им се е загубвало напълно. Загубата е траела в интервал от време до 15 минути. Изплашени за състоянието си те се обърнали към специалисти, които им назначили различни изследвания. Резултатите не показали нищо нередно, а това наистина затруднило озадачило лекарите. Те така и не открили какъв е реалният проблем. До този момент жените не били посетили специалист по очни заболявания, но моментът, в който го направили бил ключов.

Мъж гледа телефон
Източник: Wikipedia

И двете са отишли в кабинета на д-р Гордън Плант от очната клиника „Мурфилд“ в Лондон. Самият лекар коментира: „Просто ги попитах какво са правили, когато това се е случило“.

Лекарят пояснява как двете жени постоянно са повтаряли едно и също действие – взирали са се в смартфоните си на тъмно с едното око, като същевременно са лежели на една страна. Респективно възглавницата е закривала другото око, което е довело до ситуацията „мрак – светлина“. По този начин жените принудително са тормозили зрителните си органи, карайки ги изкуствено да се адаптират едното към светлина, а другото към тъмнина.

Не позволявайте очите ви се лутат в „мрак и светлина“

Логично или не, след като жените са оставяли на страна телефоните си – не са виждали с това око, което се е взирало в устройство. Това е в следствие на неспособността на другото око да се адаптира толкова светкавично към „новата среда“. Всичко би било наред, ако се изчака няколко минути.

Въпреки това д-р Плант заяви нещо много успокоително – временната загуба на зрението е безобидно състояние. Тя лесно може да бъде избегната, но единственото условие е гледането на смартфона да се осъществява и с двете очи.

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …