Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Кадастрална карта ще улесни агросубсидиите

Кадастрална карта ще улесни агросубсидиите

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че се очаква 750 сгради да бъдат обновени през тази година. До момента са регистрирани 3800 сдружения на собственици, кандидатствали по Националната програма за енергийна ефективност.

Министър Павлова участва в Балчик на форум за енергийна ефективност за Централна и Източна Европа. Резултатите от санирането през миналата година показват, че в реновираните сгради е постигната 70–80% икономия на енергия през отоплителния сезон.

Има препоръка програмата да бъде придвижена към по-висок клас енергийна ефективност от сега заложения „С”, но за постигането на тази цел трябва да бъде намерен баланс, защото програмата се реализира с бюджетни средства и оптималният ефект трябва да се постигне с наличните ресурси, коментира министърът.

Това може да се случи, ако собствениците финансират определен процент от проекта

Министър Павлова разясни подробности около Националната програма за енергийна ефективност на чуждестранните участници във форума и наблегна на факта, че първоначално в нея участват само големи сгради от жилищния сектор, строени по индустриален способ.  После обхватът й е разширен, за да може повече хора да се възползват от нея.

Търси се оптималният модел за финансиране в следващите години заради ограничените средства, които могат да бъдат предоставени безвъзмездно за обновяване на жилищните сгради.

Лиляна Павлова засегна и въпроса със застрояването на Карадере и категорично заяви, че там, както и на други защитени зони по Черноморието, няма да бъдат допуснати строителни дейности.

Заедно с кмета на Варна Иван Портних присъстваха на откриването на изцяло реконструирания бул. „Трети март”.

Лиляна Павлова, Варна
Източник: МРРБ

До много по-облекчено обслужване на бенефициентите във всичките 242 общински служби ще доведе създаването на кадастралната карта, коментира този наболял въпрос земеделският министър Десислава Танева. Двете с министър Павлова откриха първата национална среща на екипите от Агенцията по геодезия и на областните служби „Земеделие”. 90% от територията на страната ще бъде покрита от кадастрална карта, когато се прехвърлят данните от картата на възстановените земеделски земи. Всеки имот в единния кадастър ще се сдобие с идентификатор, който ще информира за историята му – кои са собствениците му през годините, какви тежести има и пр., разясни министър Павлова. Скиците на имотите ще се предоставят служебно на едно гише и така ще бъде сложен край на порочната практика общинските служби да ги изискват от гражданите и бизнеса и да ги разкарват по институциите. Това ще бъде осъществено с 12 млн. лева европари в следващите две години.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …