Валутни курсове за 08.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Пуснаха движението по „Аспаруховия мост” за лятото

Пуснаха движението по „Аспаруховия мост” за лятото

Цялостната реконструкция на „Аспаруховия мост” във Варна ще приключи в края на 2018 г.

От 15ти юни е пуснато движението по първия обновен участък, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

7 млн. лв. са глътнали реновираните 860 м. от съоръжението, при първоначално планирани 5 млн. Оказало се е, че има допълнителни лагери и фуги за ремонт, което допълнително в повишило цената. Парите са осигурени от държавния бюджет и от Агенция „Пътна инфраструктура”, тъй като мостът е част от републиканската пътна мрежа и единствен подход в региона към Южна България и Бургас.

Според Лазар Лазаров, председател на агецията, гаранцията за ремонта е 10 години

През септември реконструкцията ще продължи с мост 2, 4 и 6, където ще са нужни нови 5 млн. лв. Предвидено е този етап от ремонта да приключи до края на годината.

Лиляна Павлова и Иван ПортнихСледващата година, фокусът ще падне върху обновяването на основната част на моста. Разчетите показват, че само за пътната част от съоръжението ще са необходими 25 млн. лв.

Лиляна Павлова изрази съжаление от липсата на по-кратък алтернативен маршрут, докато трае ремонтът. Оказало се, че маршрутът, който имали предвид за пренасочване на трафика, преминавал през блато, близо до жп линията. Изграждането на участъка би струвало от 5 до 7 млн. лева, което за алтернативно трасе е нерентабилно.

Министър Павлова анонсира, че са осигурени 4,3 млн. лв. за ремонт на виадукта „Звездица”, който е най-голямото съоръжение на магистрала „Черно море”. Състоянието му е лошо, а за реконструкцията са необходими 200 дни, които ще започнат да текат в края на туристичиския сезон, за да не се затормозява допърнително трафикът.

Друга радостна новина за варненци е отпуснатата сума от 1 млн. лв. за модернизацията на стадион ”Черно море”

Министерският съвет е решил с тези средства да се довърши осветлението и други наложителни ремонтни дейности.

Само по „Региони в растеж” Варна ще получи 84 млн. лв. до 2020 г., увери министърът. Отделно, още 16 млн. лв . ще бъдат отпуснати за обновяването на професионалните гимназии на територията на община Варна. Финансирането над тези 100 млн. ще дойде по линия на пътната инфраструктура и вече са одобрени първите два проекта – пътят Варна – Добрич, както и ремонт на пътя за Гроздьово, допълни Лиляна Павлова и завърши, че се очаква тези допълнителни 35 километра пътища да бъдат рехабилитирани, защото договорите с Агенция „Пътна инфраструктура” са сключени, а тръжната процедура е в ход. Общата инвестиция за Варна се очаква да надхвърли 150 млн. лв.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …