Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Втори рунд на мача Мавродиев – Прокопиев

Втори рунд на мача Мавродиев – Прокопиев

КФН внесе нови санкции срещу шефа на „Икономедиа“

Година след сигнала пуснат от , председател на Комисията за финансов надзор, е повдигнато обвинение срещу Радослав Рачев в качеството му на директор на „Булброкърс“ ЕАД. Фирмата принадлежи на мажоритарния собственик на „Икономедиа“ Иво Прокопиев.

Защо е санкцията?

Мавродиев алармира за нередност, при продажбата на дял от ЕВН, която отговаря за снабдяването с ток в Югоизточна България. Проблемът не се заражда в самата продажба на акции, в това че са пуснати на борсата тези, които държавата притежава – 33%. Освен „Булброкърс“, която е наета за консултантски услуги по време на покупко-продажбата, шефа на КФН посочва за виновни и вече бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Тайчо Трайков.  В изявление пред медиите Стоян Мавродиев каза, че е подал още три сигнала срещу инвестиционното дружество, които той определи като тежки.

Относно ексминистрите Мавродиев коментира, чечрез поредица от офшорни компании, през които са минавали милиони евро, са извършили множество престъпления, сред които щети на миноритарни акционери с публични компании, данъчни престъпления, пране на пари, документни престъпления

Неуспехът срещу „Икономедиа“ ли е катализаторът на новите глоби?

Стоян МавродиевПреди седмица на втора инстанция бе отменена глобата, която КФН наложи на „Икономедиа“, издател на вестниците „Капитал“ и „Дневник“. В началото на миналата година Стоян Мавродиев глоби медийната група за четири статии, публикувани в „Капитал“. Той наложи рекордната сума от 160 000 лева, като санкция, защото журналистите, с правомощията дадени им от Етичния кодекс на българските медии, отказаха да разкрият своите източници.

Разбира се, зад санкциите от страна на КФН, се предполагаше за наличието на междуличностни разногласия между председателя на комисията и собственика на „Икономедиа“ Иво Прокопиев, чието име е пряко обвързано и с жалбите срещу „Булброкърс“

В епичната индиректна битка, която се разрази се намеси и името на Брендо, или по-точно се говореше за едно от неговите дела.

В „Дневник“ бе публикувана статия, според която Мавродиев е призован за свидетел. С това се сложи и началото на първите нападки от страна на шефа на КФН.  Той изиска от медията да премахне публикацията, която го представя като свидетел по делото за наркотрафик. Тъй като статията не беше свалена от изданието Мавродиев използва  служебното си положение и започна системно пускане на жалби срещу медийното дружество.

Според установените закони в България това действие може на първо място  да се тълкува като злоупотреба с власт, деяние за което може да бъде подведен под наказателна отговорност, а отделно от това е и не етично, от гледна точка на правата, които имат журналистите, относно пазенето в тайна източниците си.

Третата основна причина е регламентирана в Конституцията, всеки има право да търси, получава и разпространява информация писмено или устно. В този ред на мисли от 1991 година медиите в България получават още едно право, което до този момент не им е позволено. В чл. 40, ал. 1 от основния закон в страната се казва, че печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура. Санкциите наложени на „Икономедиа“ заобиколиха това основно демократическо право, за което бяха и рязко критикувани от международни организации, сред които и Съвета на Европа.

Най-голямата глоба, която е в размер на 100 000 лева, беше отменена от Софийски градски съд, а преди седмица и от Административния съд – София – град, като основанията за това са, че от проведеното разследване не е открито нарушение. Втората по големина санкция, 50 000 лева, все още се гледа в СГС. Другите две, всяка по 5 000 лева на първа инстанция бяха отменени. На делото от края на май тази година, решение на СГС не бе потвърдено, което ще доведе до нов процес, но този път в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …