Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / „Главна инспекция по труда”, 22 общини и 3 министерства се сдобиват с 44 ековозила

„Главна инспекция по труда”, 22 общини и 3 министерства се сдобиват с 44 ековозила

Министър Ивелина Василева съобщи на пресконференция, че чрез Националния доверителен екофонд ще бъдат купени 34 електрически и 10 хибридни автомобила. Пилотната схема е с бюджет 1 млн. лв. и е насочена към държавната администрация.

22 общини, 3 министерства и изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” са одобрените за ползването на тези автомобили и ще получат субсидия по 20 хил. лв. за електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден. Министерството на околната среда и водите също е сред одобрените и ще получи един електрически и един хибриден автомобил.

Ивелина Василева - пресконференцияМинистър Василева сподели, че автомобилът, който сега я вози, е десетгодишен дизелов и когато бъде заменен, ползите веднага ще се усетят – нулеви емисии, по-малко замърсяване и минимален шум.

Екоавтомобилите ще се ползват с различни цели. Някои ще са в услуга на строителни обекти, а с други ще се инспектира пътната мрежа. С три електромобила изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” ще контролира спазването на трудовото законодателство, министерството на икономиката ще ползва своите за куриерски цели, а община Трън – за „социален патронаж”.

Главната цел на цялата акция е да се даде пример на обществото за използването на по-екологични превозни средства.

Експерти от екоминистерството са направили калкулация, според която чрез използването на возилата от държавната администрация ще се спестяват 138 тона въглероден диоксид годишно.

Одобрените кандидати трябва да обявят обществена поръчка за избор на доставчик, което ще отнеме два месеца, така че първите превозни средства по пилотната програма се очаква да влязат в употреба през ноември.

Електрическа колаЗа улеснение на общините е подготвена тръжна документация, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е разработило критериите за кандидатстване. Няма заложено ограничение за марки и доставчици, единственото изискване е превозните средства да отговарят на условията.

След анализиране на резултатите от програмата се очаква пилотната схема да бъде развита и догодина, когато се обмисля закупуването на микробуси за нуждите на държавните и местните власти.

Предимството на екоавтомобилите е, че са освободени от данъци, а вече са в сила и по-ниски екотакси при закупуването им.

Към октомври 2015 г. регистрираните у нас електромобили са 444, но се очаква броят им бързо да нараства, изрази увереност министър Василева.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …