Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Държавите членки на ПСЮИЕ повишават обменянето на информация по между си, заради кризата с имигранти

Държавите членки на ПСЮИЕ повишават обменянето на информация по между си, заради кризата с имигранти

Във връзка с мигрантската криза, страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа се договориха компетентните органи, като вътрешните и отбранителните министерства, по интензивно да обменят информация. Това каза, на пресконференция по повод 20-та юбилейна среща на ПСЮИЕ, президента Росен Плевнелиев. С тази среща се сложи край и на българското председателство на процеса.

Росен ПлевнелиевПо думите на Плевнелиев, че за този момент няма регистрирани нови големи имигрански вълни, но на срещата, проведена в София, 13-те страни участващи в ПСЮИЕ, са се договорили да наблюдават ситуацията и в случай на промени в региона да действат. „Правата на мигрантите са неозабиколим фактор за всяка демократична държава и общество, но същевременно има разбиране, че ще задълбочим своята борба с трафиканти на хора по всички възможни начини – обмен на информация, използване на капацитета на Европол и Интерпол и други„, добави още президента. Плевнелиев също коментира, че няма промяна в отношенията между Турция и Европейския съюз, във връзка със споразумението за връщането на нелегални имигранти. Съмненията се появиха след оставката на премиера Ахмет Давутоглу и изявлението на президента Ердоган, че ако визите за турските граждани не паднат, от Анкара няма да спазят условията по сделката с Брюксел.

Албанският президент Буяп Нишини, коментира, че както в Албания и Косово, така и в други страни в Югоизточна Европа, е наболял проблема с т. нар. чуждестранни бойци, от които 90% идват от бедни и далечни райони, които са подмамени от неистинни обещания на терористични групировки. От Тирана предлагат, да се създаде регионален център за борба с тероризма, на територията на страната им, който обаче да работи в сътрудничество с останалите страни. Това предложение дойде като мярка за овладяване на проблема.

Росен Плевнелиев посочи, че  брутният вътрешен продукт на страните от ПСЮИЕ се е увеличил трикратно, от създаването на процеса преди 20 години до днешна дата. Той също цитира данни от Международния валутен фонд, според които сумите от БВП ще достигнат до 1.6 трлн. евро в срок от 5 години, което ще изтласка икономиките на региона в топ 10 на най-развитите икономики в света.

Държавният глава допълни, че през следващите няколко години 1.2 млрд. евро ще бъдат усвоени от програми за трансгранично сътрудничество, както и сумата от 50 млрд. евро, която ще бъде инвестирана в Югоизточна Европа от Европейския съюз.

Приоритетните области за ПСЮИЕ остават енергийната независимост на региона, транспорта, инфраструктурата и интерконекторите.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …