Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Печалбарският бизнес на родните манастири

Печалбарският бизнес на родните манастири

И тази година миряните ще похарчат близо 1 000 000 лева по Великден и Гергьовден. Поради близостта на двата християнски празници и многото почивни дни, голям процент от българите ще прекарат празниците в хотелските части на манастири из цялата страна. Все известен факт е, че трите най-големи родни манастири, пряко подчинени на Светия синод, Рилският, Бачковският и Троянският, от години предлагат част от своята собственост на туристи, желаещи да пренощуват, разбира се, срещу заплащане.

Светият синод, не носи отговорност за бизнес дейностите, развиващи се на манастирска земя, тъй като всеки един от тях се самоуправляват от игумените и съветите на манастирските братства. Дейността, която синодът извършва спрямо манастирите, е само на духовно ниво и никой от Синодната палата не е наясно, колко цифрена сума печелят подчинените им, защото отчети за тези пари – няма.

Рилски МанастирВ класацията за „най-оборотен“ и „доходоносен“ манастир в България се нареждат на първо място Рилският манастир, който за една година отчита около 780 000 посещения. На втора и трета позиция се нареждат Бачковският и Троянският, следвани от манастирите около Велико Търново.

Според информация от Рилският манастир, всяка година в негова хазна влизат около 500 000 лева само от нощувки. Тарифата варира от 7 на човек, настанен в туристическа стая с 10-12 легла до 40 лева на човек, останал в хотела, намиращ се зад манастирските стени.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …