Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Лестър грабна титлата на Английската Висша лига

Лестър грабна титлата на Английската Висша лига

Лестър Сити е новият шампион на Английската Висша лига. Това се случи след като „лисиците“ завършиха 1:1 като гост на Манчестър Юнайтед и направиха преднината си пред втория  Тотнъм на 8 точки. „Сините“ се надяваха на грешка от своите претенденти за да запази   първото място, а лондонският тим се нуждаеше от победа при гостуването си на Челси, за да останат с шансове за титлата.

Лестър СитиЛондонското дерби започна отлично за „шпорите“, които до почивката поведоха с 2:0. След нея обаче натискът на Челси се увенча с успех и  намалиха за 1:2 с гол на Гари Кейхил след ъглов удар в 58-та минута, а в 83-тата изравниха след красив гол на Еден Азар. Равенството на Тотнъм направи „лисиците“ недостижими на върха, след преднина от 7 точки и оставащи 2 мача  и ги короняса като шампиони на Англия.

Според много това е най-голямата изненада в историята не само на английския, но и на световния футбол.  Отборът на Лестър е шампион във Висшата лига, след като миналата година едва не изпадна от нея, а в началото на този сезон шансовете му за титла бяха оценени от букмейкърите на 5000:1 – най-ниски от всички отбори в лигата.

Това е първа титла не само за Лестър, но и на треньорът Клаудио Раниери. 64-годишният италианец, чиято кариера като треньор е преминала в много клубове в най-силните европейски първенства, като досега никога не бе печелил  шампионска титла.

Освен титлата, този сезон Лестър завоюва и двете най-големи индивидуални отличия – Риад Марез стана играч на годината в анкетата асоциацията на професионалните футболисти, а Джейми Варди бе отличен от журналистите, пишещи за футбол на Острова.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …