Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Прокурор и адвокати са „гледали различен филм” в Слънчев бряг

Прокурор и адвокати са „гледали различен филм” в Слънчев бряг

Съдебна палата - Бургас
Съдебна палата – Бургас, Източник: bourgasrs.court-bg.org

Апелативният съд в Бургас стана свидетел на две коренно различни версии за случилото се в заведението в Слънчев бряг, където след престрелка на престъпни групировки един гард загина, а Димитър Желязков – Очите бе прострелян.

Прокурор Кремена Стефанова и адвокатите Росен Желязков и Калин Господинов пледираха пред състав на Бургаския Апелативан съд с председател Златина Иванова и докладчик Пламен Синков. Трябваше да се изясни дали двамата обвиняеми за покушението над Желязков ще останат зад решетките. Георги Иванчев и Радослав Димитров бяха изправени пред Бургаския окръжен съд по обвинение, че „в условията на независимо съизвършителство” са направили опит да убият Димитър Желязков.

Определена бе мярка за неотклонение „задържане под стража”, която адвокатите им обжалваха

Прокурор Кремена Стефанова разкри обстоятелства, които изключват агресия, насилие и заплаха за живота от страна на Желязков и обкръжението му. Митьо Очите и свитата му не са били въоръжени, а с газов пистолет е разполагал само Радомир Георгиев.

Чежденци са свидетелствали, че са чули разправия на висок глас, която преминала в стрелба, но не изясняват кой първи е започнал да стреля, допълва прокурор Стефанова.

Прокуратурата няма никакво доказателство, че Желязков или някой от хората му е ударил Божидар Кузманов, който няма дори леки телесни повреди, както и никой от приближените му. Обвинението посочва и факта, че Митьо Очите е влязъл с тениска и защитна жилетка, пушейки пура, и пита риторично как, докато пуши пура, ще извади пистолет и ще стреля. Бе подчертано, че единствено хората на Кузманов твърдят, че компанията на Желязков е носела палки и хладно оръжие, но доказателства за това няма.

Радослав Димитров и младежите около Кузманов, които са се легитимирали като охранители в клуб „Оксижен”, остават с неизяснен статут, защото управителят на ангажираната с охраната на клуба фирма заявява, че договорът им изтекъл на 6 юни, а Димитров изобщо не е бил негов служител.

Прокуратурата заключва, че не е имало никакво нападение, което да налага ответна стрелба, затова не може да се говори, че престъплението е извършено в „условията на неизбежна отбрана”.

Коренно противоположна картина представиха адвокатите на обвиняемите Иванчев и Димитров. Адвокат Калин Господинов, който представлява Димитров, цитира разкази на чуждестранни туристи, според които в заведението нахлуват група мъже с еднакви дрехи. Росен Желязков, адвокат на Иванчев цитира норвежко лице, според което в ресторанта нахлули лица и едно от тях открива стрелба. Братята Калоян и Мартин Колеви, както и Младен Хайдутов и Радомир Георгиев бяха най-често споменаваните очевидци в пледоарията на адвокатите. Изясни се, че последните двама са охранители от фирма „Аркус”.

Прокурор Кремена Стефанова заяви, че приема показанията на Калоян и Мартин Колеви за достоверни, тъй като двамата не са били непосредствени участници в събитията, а очевидци. Остана неизяснено дали братята са от влязлата с Митьо Очите група. Доводите на прокуратурата са, че механизмът на стрелбата е изяснен на базата на свидетелски показания и медицинската експертиза на простреляния Желязков.

Първия изстрел, с протегната на равнището на гърдите ръка, е произвел Иванчев. Последвалият втори изстрел е бил насочен към слабините и негов автор отново е Иванчев. В това време извеждат превиващия се от болка Желязков и малко преди да стигнат до таксито, в стрелбата се включва Димитров, който произвежда три изстрела – два в гърба и един в краката.

Адвокатите изтъкнаха аргумент, че разпознаването на свидетелите е компрометирано от разпространените в деня на инцидента снимки в пресата. Като доказателство бяха представени копия от печатни издания. ОДМВР – Бургас разпространи на 9 юни съобщение за издирване на 8 мъже, придружено с техни фотоси. Адвокатите цитираха показания на свидетелите, според които в разпитите на 9 юни служителите на „Аркус” са твърдели едно, а на 12-и , при разпознаването, са сменили показанията си. Господинов заяви, че няма оръжие, с което да е установено, че Радослав Димитров е стрелял, както липсват и натривки.

Нахлуването е било подготвяно, което представлява противозаконен акт, не са ясни причините за него и последвалите в ресторанта събития са предизвикани от него, допълни адвокат Желязков. Той попита за лиценза на „Аркус” и каква е длъжностната характеристика на Желязков, при положение че той се води като консултант, а всички се обръщали към него с „шефе”.

Бургаският апелативан съд остави зад решетките Георги Иванчев и Радослав Димитров и докато против Димитров има главно свидетелски показания, то срещу Иванчев има желязно доказтелство, че е държал пистолета, произвел стрелба срещу Митьо Очите – „Макаров” със заличени номера. По него има епителна тъкан, а от нея е свален ДНК профил . Има биологични следи и от ранения авер на Очите никола Маринов – Магарето. Прокуратурата е на мнение, че са от удар, нанесен му от някой от противниковия лагер с приклад. Направени са му 15 шева на главата. Остана без коментар местонахождението на следите – по външната част на оръжието или по пълнителя.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …