Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Пренаписване на Лисабонския договор и по-малко власт на Брюксел искат от Варшава

Пренаписване на Лисабонския договор и по-малко власт на Брюксел искат от Варшава

Оставка на цялата Европейска комисия заради провала й да съхрани единството на Европейския съюз след решението на референдума за напускане на Великобритания, поиска Витолд Вашчиковски, министър на външните работи на Полша.

Варшава отправи критика и към председателя на Европейския съвет Доналд Туск и призова за пренаписване на Лисабонския договор, който е основополагащият за ЕС документ, така че властта на Брюксел да бъде намалена за сметка на увеличаване правомощията на другите столици.

Полският министър препоръча някои от прерогативите на еврокомисията трябва да се прехвърлят към Европейския съвет.

Заседанията на ръководителите на 28-те страни-членки са един от трите стълба в управлението на ЕС и са с по-голяма легитимност, защото лидерите са избрани от европейските граждани. Структурата и отговорностите на еврокомисията се определят от европарламента, но са в резултат на договорки между държавите-членки и еврокомисарите, посочени от управляващите политици, а не от избирателите.

Витолд Вашчиковски
Витолд Вашчиковски, Източник: Facebook / @WitoldWaszczykowski

Евроскептичната консервативна партия „Право и справедливост”, която управлява в Полша, не е съгласна с Брюксел относно правомощията на Конституционния съд в страната, миграционната политика, борбата с промените в климата, предизвикани от дейността на човека и разрешаването на сечта в последната голяма девствена гора в Европа.

Вашчиковски зададе риторичния въпрос дали ръководството на Европейската комисия, което призовава политиците да не се вслушват в избирателите си, има право да продължи да работи и реформира Европа, в отговор на председателя Жан-Клод Юнкер, който бе казал по-рано, че някои ръководители на страни от ЕС се вслушват прекалено в избирателите си и не работят за развиване на „общо европейско чувство”.

Да бъдат дадени нови прерогативи на Европейския съвет, защото политиците му са с демократичен мандат, а с нови лица и нови еврокомисари да се работи по задачите, поиска Вашчиковски и добави, че когато един политически проект се провали, а трябва да се защитава европейското единство, трябва или да се променят правилата на играта, или да се даде шанс на други политици да подобрят този проект.

Полският външен министър изяви готовност на срещата с колеги в Прага правителството му да оглави група от страни в рамките на ЕС, която да работи за обновяване на блока след резултатите от британския референдум. Външният министър на България Даниел Митов  препоръча реформи, които да включват намаляване на бюрократичните процедури, завършването и функционирането на единния пазар и повишаване на конкурентноспособността на европейската икономика.

Премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че преговорите с Лондон по излизането му от Европейския съюз трябва да се водят от Европейската комисия, а не от Европейския съвет, докато от Чехия призовават за ограничаване на правомощията на еврокомисията.

Премиерът Бохуслав Соботка изрази увереност, че трябва да се промени цялостното функциониране на Европейския съюз и трябва да се започне с промени в еврокомисията, страните членки да са двигателят на промените, а самата Европейска комисия да оказва по-голяма помощ в намирането на компромисни решения за съюза.

Чехия в момента е временен председател на Вишеградската четворка, където координира действията си с Полша, Унгария и Словакия.

Все пак, Соботка е по-резервиран в коментарите си от Вашчиковски и от външния министър на Чехия, който директно казва, че Жан-Клод Юнкер е неподходящ за председател на еврокомисията. Премиерът на Чехия изразява надежда, че еврокомисията ще взема под внимание решенията на Европейския съвет и ако преобладаващото мнение е, че няма разбирателство по задължителното преместване на бежанци, например, това да бъде отчетено, а не пренебрегнато.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …