Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Премиерът на Турция Йълдъръм отрече да е казвал, че Турция ще плати за сваления Су

Премиерът на Турция Йълдъръм отрече да е казвал, че Турция ще плати за сваления Су

Готовност да плати на Русия за сваления през ноември на сирийско-турската граница бомбардировач Су-24 изяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.

По-късно, в парламента, той се отрече от думите си и заяви, че този въпрос не е на дневен ред, а турската страна само е изразила съжаление за инцидента.

Бинали Йълдъръм
Бинали Йълдъръм, Източник: Vimeo

Премиерът обаче изрази увереност, че отношенията с Русия постепенно вървят към подобряване.

В началото на седмицата президентът Реджеп Ердоган прати извинение на руския си колега Владимир Путин, в което изказва съболезнования за гибелта на руския пилот и изрази убеждение, че връзките с Русия бързо ще се нормализират и ще бъде сложен край на сегашното положение, което не е в интерес на никого.

Анкара досега избягваше формулировката „извинение” за инцидента, който Русия характеризира като „удар в гърба” от съучастници на терористи и последваха санкции от руска страна срещу Турция.

Москва от своя страна уточни, че отношенията между двете страни не могат да се подобрят за няколко дни, макар и след извинението на Ердоган. Все пак руският президент уточни, че извинението е важна стъпка, но има още доста път да се извърви до цялостното нормализиране на контактите. Кремъл ще инициира телефонен разговор между двамата президенти, информира говорителят на Москва Дмитрий Песков.

Той хвърли светлина върху писмото на Ердоган и поясни, че там фигурира както съжаление за случилото се, така и конкретно думата „извинете”.

Съдът в Измир остави в ареста предполагаемия убиец на руския пилот.

Повдигнатите обвинения към Алпарслан Челик са за измами и незаконно притежаване на оръжие.

Междувременно, руският газов гигант „Газпром” изяви готовност да възобнови диалога с Анкара по проекта „Турски поток”, а в туроператорските агенции на Русия доволно потриват ръце.

Това са първите реакции след писмото на турския президент Ердоган към Владимир Путин с извинение за свалянето на руския бомбардировач Су-24. В резултат от инцидента отношенията между Русия и Турция бяха замразени, а работата по „Турски поток” – преустановена. Преди да бъде спрян проектът, обаче, руският президент Владимир Путин бе поискал гаранции от Брюксел, че реализацията му ще бъде с приоритет, а след това ще бъде продължен на територията на страните от ЕС, включително България и Гърция. Путин загатна тези дни, че дейността по „Турски поток” не е окончателно прекратена, а продължаването й зависи от Брюксел.

Руският съюз на туристическата индустрия предвкусва възобновяване на туристическия поток към Турция и очаква чартърните полети от Русия към южната й съседка да бъдат възобновени след месец. Наложените от Москва санкции включват както вноса на турски плодове и зеленчуци, така и забрана за организирани руски пътувания до турските курорти.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …