Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Повече автономия за столицата иска кметът на Лондон

Повече автономия за столицата иска кметът на Лондон

След излизането на резултатите от референдума във Великобритания, скочиха рязко ксенофобските атаки.

С 57% са се увеличили расистките нападения в дните след допитването, в сравнение с предния месец.

Полицията обяснява този факт именно с референдума.

Върху полски обществен център са били изрисувани нелицеприятни графити, регистрирано е вербално насилие върху етничиски малцинства, обобщи проявите премиерът Камерън и ги окачестви като „отвратителни”, но добави, че не трябва да се забравя за приноса на тези хора към страната и обяви нулева толерантност към престъпления, инспирирани от омраза.

Кметът на Лондон Садик Хан призова полицията да е бдителна за деяния от този род и също предупреди, че няма да бъдат правени компромиси на извършителите. Срещу полски културен център в Западен Лондон е бил извършен вандалски акт, а полски дипломат е информирал за случилото се. Полицията разследва за раздадени листовки с расистко съдържание на полски граждани в графство Кембриджшър. Посолството на Полша е притеснено и от разпространени пощенски картички с надпис „Без повече полска паплач”.

Полският посланик в Лондон Витолд Собков заяви, че поддържа връзка с полицията и получава своевременна информация по разследването на инцидентите.

След множество шокиращи изказвания, провокиращи омраза, организацията „Съвет на мюсюлманите във Великобритания” поиска спешна среща на политически и граждански лидери, като обобщи фактите с изписването на расистки графити по полския културен център, расистката демонстрация пред джамията в Бирмингам и много реплики към мюсюлмани, които са били дразнени и призовавани с възгласи да се върнат там, откъдето са дошли.

Садик Кан
Садик Кан, Източник: Facebook @sadiqforlondon

Съветът на представителите на британските евреи също изрази притеснението си от ксенофобските прояви през последните дни. Мнението на Британския мюсюлмански съвет е, че политическата криза във Великобритания заплашва мира.

На фона на всички тези събития, кметът на Лондон Садик Хан поиска повече автономия, и то веднага, за столицата, за да може да се справи с несигурната обстановка, създала се след референдума. Аргументите на Хан за това негово желание са, за да бъде предпазена икономиката на града от несигурното положение, което предстои. По-голямата автономия би предпазила и международните компании, които имат търговски връзки с Лондон, а и работните места, благосъстоянието и благоденствието на хората, завърши с обосновката кметът.

Междувременно, турският вестник „Хюриет” коментира, че Брекзит е най-търцния резултат за всички участници, а може би и за световната икономика, но добавя, че от друга страна фактът не е толкова шокиращ на фона на ветото, което бившият френски президент Шарл дьо Гол е наложил на влизането на Великобритания в Общия пазар, предшествал ЕС, с аргумента, че страната няма европейско призвание и думите му са се оказали истина, завършва турското издание.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …