Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Председателството на ЕС струва скъпо

Председателството на ЕС струва скъпо

Отчет на изпълнението на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз,  приет преди две седмици от правителството, показва, че стотици хиляди лева от държавния бюджет струва подготовката на председателството ни на Европейския съюз, което ще започне през втората половина на 2018-та година.

Администрацията на Министерски съвет е провела процедура по избор на изпълнител на създаването на интернет-страница за подготовката на Българското председателство, показва още документът.

Над 40 хиляди за неработещ сайт

Специално разработен сайт, който до голяма степен е лишен от съдържание и към момента не работи, струва 42 000 лева. Негов автор е „Билдинг Пропъртис Холд” ЕООД.

Пилотни обучения за подготовката на председателството струват 128 000 лева, усвоени от Института по публична администрация и Дипломатическия институт към МВнР.

С 24 000 лева администрацията на Министерския съвет е анализирала свързани с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. данни.

Европейски Съюз - знаменаНа заседание на правителството ресорният вицепремиер Меглена Кунева обясни, че страната ни още няма тема и визия.

Отчетът показва, че 20 000 лева са предоставени за тяхното изработване.

Социологическо проучване, което да установи предварителните нагласи на българите за председателството на ЕС след две години, ще глътне още 20 000.

Пак толкова са отпуснати на интернет-сайтове.

Още 20 000 са похарчени за обучения на журналисти и изработването на концепция за работа с медиите, а 5 000 лв. – за проверка на знанията по английски език на служителите от администрацията, ангажирани с председателството на ЕС.

Близо сто хиляди за стажове и анализи

70 000 са отишли за стажове в страни членки и институции на ЕС през 2015 г., а още 24 000 лв. – за анализ, свързан с изработването на Проект на програма за обучение на екипа за председателството.

Разходването на общо 900 000 лева е одобрено от правителството, които ще бъдат похарчени през тази година за комуникационните политики около членството на България в ЕС. Този път средствата за българското председателство са далеч по-малко. Голяма част от парите ще отидат за подобряване на имиджа на България по отношение на проблемите й с правосъдието и вътрешния ред, показват разчетите.

На вицепремиера Меглена Кунева са отпуснати 150 000 лв. за консултантски услуги и комуникационни дейности в подкрепа на изпълнението на препоръките и заключенията от Доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка за 2016 г.

Екатерина Захариева с подопечното й Министерство на правосъдието получават 50 000 лв. също за комуникиране на препоръките и заключенията на ЕК по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност.

80 000 лева ще отпусне правителството през 2016 г. за  пълноправната интеграция на страните от Западните Балкани в ЕС.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …