Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / България събира жените лидери в Глобален форум

България събира жените лидери в Глобален форум

От 18 до 20 май София ще стане притегателен център за участниците в предстоящия Глобален форум на жените лидери. Организатори са Съветът на жените в бизнеса в България и ЮНЕСКО под патронажа на генералния директор и официален кандидат за ръководител на ООН Ирина Бокова.

Ирина БоковаПравителствени глави, министри, евродепутати, водещи представители на международни организации, ръководители на научни центрове и университети, световно известни личности от политиката, бизнеса, науката и медиите – пъстра палитра от влиятелни личности, сочи списъкът на участниците.

Открояване ролята на жените в съвременния социален и икономически живот, предлагане на стъпки за постигане на равнопоставеност между половете са част от целите на форума.

Програмата на събитието е разделена на тематични панели, за да е по-всеобхватна, и предлага на дикусия мястото на ролята на жените в политиката, бизнеса, медиите, образованието, науката и иновациите.

Siemens България и „Престиж-96” са златни спонсори на събитието, а EY България и SAP – сребърни. Подкрепили събитието компании са БМВ България, „Катаржина Естейт”, Кока-Кола, Дженерали България и др. Домакин на форума е Гранд Хотел София, а медийни партньори са Нова телевизия и сп. „Мениджър”.

Възможности за реализиране потенциала на жените и ползите за обществото от активното им включване ще се обсъждат от известни политици, икономически лидери и водещи в сферата на науката и иновациите личности.

Цецка ЦачеваПредседателят на Народното събрание Цецка Цачева ще участва в официалното откриване на проявата.

В Глобалния форум на жените лидери участие ще вземат министри от българското правителство, които ще обменят мисли с представители на водещи международни и местни компании в България, световноизвестни гости и висши мениджъри.

Министърът на образованието Меглена Кунева, вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на енергетиката Теменужка Петкова са част от българското държавно представителство.

Г-жа Шейх Хасина, министър-председател на Бангладеш, ще пристигне специално за откриването на форума на 18 май. Тя е задържана многократно, преживяла е 19 опита за покушение заради важната й роля в установяването на демокрацията в страната й. Отличена с множество международни награди – ЮНЕСКО Houphouet-Boigny за мир през 1998 г., „Майка Тереза”, както и тази за мир на името на Индира Ганди през 2009 г., Шейх Хасина е и носител и на най-високото отличие на ООН за околна среда  „Шампион на земята 2015“ в категорията политическо лидерство.

Мара Маринаки, съветник по въпросите на равенството между половете към Европейската външна служба, Сание Гюлсер Корат, директор на Отдела за равенство между половете на ЮНЕСКО, Кармен Морено, директор на Международния изследователски и научен институт по въпросите за напредъка на жените към ООН, членовете на Европейския парламент Искра Михайлова (България) и Мария Спираки (Гърция) са част от пъстрата визитка на участничките.

Проф. Лиу Дзинанпочетен президент на Университета по комуникации на Китай, проф. Гюлсун Сагламер, Рангита де Силва де Алуис,  декан по международните въпроси на Университета по право в Пенсилвания, представят на високо равнище световната академична общност.

Жените в културата и медиите е специална точка в програмата на форума. Известният турски журналист Гила Бенмайор,  носителката на награда „Пулицър” за фотожурналистика Рене Байер, както и скулпторът и вицепрезидент на Световния център на жените-артисти в Аман, Йордания, г-жа Хевда Сер ще вземат участие в този сегмент. Президентът и съосновател на организацията Geneva Call Елизабет Уорнър, председателят на Националната комисия на Гърция за ЮНЕСКО и на Центъра за жени и мир в балканските страни към ЮНЕСКО Екатерини Цицикоста и бившият премиер на Сенегал, г-жа Амината Туре, допълват списъка от високопоставени участници.

България е домакин на първи международен форум от такова високо равнище, посветен на въпросите на жените лидери. През април 2016 г. в България е приет Закон за равнопоставеност между жените и мъжете, за изработването на който беше поканен Съветът на жените в бизнеса в България.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …