Валутни курсове за 04.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Имот с 6 пъти по-малка стойност ще дава право на продължително пребиваване у нас

Имот с 6 пъти по-малка стойност ще дава право на продължително пребиваване у нас

100000 вместо 600000 лева трябва да е стойността на недвижимата собственост, за да може желаещите чрез покупка на имот чужденци да вземат разрешение за продължително пребиваване у нас.

Сега такова разрешение могат да вземат чужденци, които имат виза за поне 6 месеца и са вложили в имот не по-малко от 600000 лева на всеки чужденец за право на придобиване на собственост върху недвижим имот в България.

Чужденецът може да е собственик на над 50% от капитала на българско търговско дружество, вложил е сумата в капитала на дружеството и то е придобило правото на собственост върху недвижими имоти в страната на тази стойност.

Чужденецът или юридическото лице трябва да е изплатило напълно сумата и тя да е постъпила по сметка в българска лицензирана кредитна институция, а ако имотите са придобити със заем, непогасената част не трябва да надвишава 25 на сто към датата на подаване на заявлението за разрешение за продължително пребиваване.

Атанас Мерджанов от БСП припомни, че след подобни дебати в минали парламенти експертите от ДАНС и Министерството на външните работи винаги са имали притеснения и попита как тази промяна е влязла в законопроекта, като е липсвала в публикувания за обществено обсъждане документ. Така БСП обвини ГЕРБ в лобизъм.

Люлин, блоковеКрасимир Ципов, заместник министър на вътрешните работи, поясни, че става дума за срок за продължително пребиваване от 1 година и за последните три години е дадено разрешение на двама души за пребиваване у нас по този ред.

Докато е вървяло общественото обсъждане, предложението за намаляване на стойността е разглеждано в междуведомствена работна група с представители на всички служби за сигурност. Ципов добави, че има готовност да бъдат обсъдени всякакви разумни преложения.

В мотивите на правителството няма нито ред за предложението и е странно, че не се предлага от Министерството на икономиката, а от МВР, забеляза депутатът от БСП Красимир Янков и добави, че политическото ръковдство не си дава сметка за съществуващия миграционен натиск и от тяхната група ще предложат преди второ четене тази промяна да отпадне.

С новите поправки се въвежда процедура за статут „лице без гражданство”, който е в съответствие с Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 г. и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, приета на 30 август 1961 г. в Ню Йорк и ратифицирана от България. Въвежда се понятието „апатрид”, като лице, което не се разглежда като гражданин на нито една държава в съответствие със законодателството в нея и се урежда правният статут на апатрида, а статут на такова лице ще се предоставя от дирекция „Миграция” при МВР.

Предвидено е на апатрид, който притежава разрешение за дългосрочно пребиваване на територията на страната, да се издава документ за самоличност „удостоверение за пътуване зад граница на лице без гражданство” с петгодишен срок на валидност.

Въвежда се изискване за разкриване на 10 работни места на пълно работно време към лицата, които кандидатстват за визи за дългосрочно пребиваване, на основание на това, че осъществяват търговска дейност в страната. Това изискване трябва да е налице за всеки съдружник поотделно. Така само тези, които в действителност осъществяват търговска дейност, ще получават право на продължително или постоянно пребиваване в страната, а не да използват за тази цел регистрацията на едно търговско дружество. С  92 гласа „за”, 12 „против” и 9 „въздържал се” поправката бе приета.

Парламентът прие на първо четене и други поправки на правителството. Със 110 гласа „за” и 1 „против” задължи превозвач на чужденци по суша, въздух и вода от и за България, преди да извърши услугата, да установи наличието и валидността на документа за пътуване и на визата, ако такава се изисква, а също дали тези документи не съдържат явни преправки, зачертавания, заличавания, подмяна на снимката и дали чрез нея може да се установи самоличността на притежателя.

Депутатите приеха на първо четене със 106 гласа „за” и 1 „против” поправка, внесена от депутата от „Български демократичен център – Народен съюз” Румен Йончев, с която става възможно от кандидатстващите за разрешение за постоянно пребиваване у нас чужденци с български произход да не се изискват визи и свидетелства за съдимост, когато причината е от хуманитарен характер или свързана с извънредни обстоятелства. Вносителят посочи мотивите, че поправката, внесена преди година, се е отнасяла за сънародниците ни в Украйна.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …