Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Със 108 гласа мина на първо четене законопроектът, забраняващ закриването на лицето

Със 108 гласа мина на първо четене законопроектът, забраняващ закриването на лицето

Разискванията започнаха с предложение от ДПС текстовете да бъдат оттеглени и записани в закона за тероризма, но това не се прие. Срещу законопроекта се изказаха от ДПС и ДОСТ.

Тунчер Кърджалиев заяви, че текстовете не решават нито един проблем. Някои от аргументите, допълнени от Министерството на правосъдието, МВР и ДАНС, а след това и от Главното мюфтийство, заслужават внимание, защото са налице пречки за идентифициране на определено лице чрез закриването му.

Това неубедително се свързва с теми като националната сигурност, опасност от терористични актове и осигуряването на спокойствие и сигурност на гражданите, аргументира се Кърджалиев, но в крайна сметка ставало дума за бутафорен проблем, а идеите били чисто популистични.

След това емоционално се изказа лидерът на ДОСТ Лютви Местан, според когото подкрепата на този текст е поредната цена, която ГЕРБ плаща на Патриотичния фронт в замяна на подкрепа за управлението.

Жени с буркиТой обоснова, че нищо не налага приемането на такъв законопроект, а самото достигане до гласуване е станало по комичен начин – не било прието първоначалното предложение за удължаване на работното време на паламента и се е наложило припряно гласуване, за да не се развали сделката.

Местан добави, че не е вярно, че законопроектът засяга само 30–40 жени в Пазарджик. Това е елегантен нюанс, който допуска обсъждането му.

„Засяга десетки, стотици хиляди жени, изконни традиции и на мюсюлманите, и на християните”

Проектът на текста засягал и паметта на майка му и представата, с която я помни. Последва и цитат от Йовков и началото на разказа „По жицата”: „Че беше горещо, горещо беше, но Моканинът знаеше, че ако жените тъй отпуснат забрадките си, не жегата, а нещо друго ги мъчи.”

Лютви МестанМестан завърши, че може да подкрепят текст, който засяга отказа от идентификация и призова решенията на Европейския съд в Страсбург да се четат и тълкуват по-внимателно.

Законопроектът ще регламентира на публични места да не може да се носи облекло, което напълно или частично скрива лицето. Забраната да важи за всички официални обекти и институции в селата и градовете, в които се предоставят административни, образователни или обществени услуги, също местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. Текстовете бяха обсъждани в няколко комисии и всички ги приеха. Местни забрани за ограничаващо идентификацията облекло бяха въведени в няколко града.

Парламентът удължи работното време и гласува със 108 гласа „за”, 8 „против” и без въздържали се новия законопроект.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …