Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Вече може да се стигне от Париж до Страсбург за по-малко от 2 часа

Вече може да се стигне от Париж до Страсбург за по-малко от 2 часа

От днес парижани както и страсбургци официално могат да се похвалят с пускането на първата източна високоскоростна жп линия

„TGV“ или по-известен като високоскоростния влак може спокойно да застане начело на класациите, тъй като е най-бързият във Франция.

Разбира се, по линията Париж-Страсбург има и директно пътуващи машини, които вече ще изминават това разстоянието за 1 час 46 минути. Предишният времеви отрязък, за който влаковете изминава тази дестинация бе 2 часа и 20 минути. Само преди десет години, часовият диапазон на пътуването е траел повече от 4 часа.

„Заваляха“ улеснения

TGV
TGV, Източник: Wikimedia / Norbert Hüttisch

От тази ЖП линия ще могат да се възползват и желаещите, прикачвайки се да достигнат до Брюксел. Така ежедневно два влака успешно ще осъществяват връзката между Страсбург и Брюксел. Освен това, много от пътуващите ще бъдат улеснени, тъй като новата линия ще установи и връзка с Люксембург. До там ще „отскачат“ по два влака дневно и то с двупосочно направление.

Въпреки че реализирането на ЖП линията не бе навреме, а се случи с няколко месеца закъснение, „светлина в тунела очевидно има“. При извършването на пробен пробег на високоскоростния влас се разрази инцидент. В него своите животи жертваха 11 души, а броят на ранените бе 42-ма

Мащабни планове очакват ЖП транспорта

До 2020 година от Националната железопътна компания „SNCF“ са замислили драстично да увеличат процента на използващите високоскоростните линии. Цифрата е повече от красноречива – с цели 700 000 души повече от досегашните стандарти. С други думи потокът на пътници би трябвало да възлиза на 12,8 милиона. За  2,1 милиона от пътуващите се очаква да изберат международните линии.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …