Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Само 11 мигранти е приела обратно Турция през юни

Само 11 мигранти е приела обратно Турция през юни

В началото на май бе подписан протокол между България и Турция за прилагане на споразумението между Европейския съюз и Анкара за реадмисия на мигранти.

В средата на юни стана ясно, че Анкара едностранно е прекратила изпълнението на този протокол, макар да нямаше официално потвърждение на информацията. Министър-председателят Бойко Борисов обаче беше пределно ясен, че Турция не изпълнява споразумението.

В подкрепа на това са и изнесените данни от месечната статистика на МВР, според които през юни са подадени 314 молби за обратно приемане на 437 мигранти, а от тях уважени са само 11.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни действията на турската страна с преговорите, които текат между Турция и ЕС, заради които южната ни съседка се въздържа от изпълнението на задълженията си по договора.

Румяна Бъчварова
Румяна Бъчварова, Източник: ПП ГЕРБ

Фактът с неизпълнение на протокола предизвика реакция от главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска от Висшия съдебен съвет да концентрира повече хора от прокуратурата и съдилищата и средства по границата заради увеличения миграционен натиск. Това негово желание предизвика скандал при обсъжданията в съвета и Цацаров се видя принуден да напусне залата.

Галина Карагьозова коментира на друго заседание нуждата от преоценка на наказателната политика – дали на всички, преминали границата, трябва да се търси наказателна отговорност за незаконо преминаване, след като те го правят, за да се защитят.

Малко преди тези събития министър Бъчварова бе обявила, че задържаните на наша територия нелегални мигранти са намалели в сравнение с миналаат година с 30%. Данните на МВР показват, че от началото на годината до края на юни 7009 са задържаните по границите или във вътрешността на страната.

Най-много са иракчаните, следват афганистанците и сирийците.

Границата с Турция е най-предпочитана за тях, по-рядко преминават откъм Гърция. През тази година се отбелязва и спад в задържаните каналджии, сравнено с миналата година, като сега те са 187, за сметка на 271 преди.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …