Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Гласува се падането на визите за турски граждани, посещаващи ЕС

Гласува се падането на визите за турски граждани, посещаващи ЕС

Eвропейската комисия внася предложение за отмяна на визовия режим за турски граждани, които пътуват в държави от Европайския съюз. С това си действие ЕС изпълнява една от договорките, която има с Турция за решаване на проблема с бежанската вълна, която заля Западна Европа през последните месеци. Като в замяна разрешението за свободно пътуване, от Анкара обещаха да приемат всички емигранти достигнали до Гърция без документи.

Знамена Турсия и ЕСТурският Държавен вестник („Ресми газет“) публикува информация, че южната ни съседка е приела закон за премахване на шенгенските визи. В официалният текст изрично е посочено, че решението ще влезе в сила „в действителност влиза в сила в момента, в който ЕС отмени визите за граждани на Турция. По този начин, Турция е подготвила необходимата законова мярка за отмяна на визите предварително, което до голяма степен е ключово действие за отношенията със Съюза и процесът на евроинтеграция, протичащ в нея.

На 4 май ЕК ще разгледа доклада за развитието на южната ни съседка, относно преговорите за премахването на шенгенските визи. В случай на одобрение от страна на ЕС, от 30 юни турските граждани ще могат да пътуват свободно в останалите държави.

До 4 май Турция, трябва да изпълни 72-те условия,

които Европейският съюз и поставя, с цел предоставянето на безвизов режим. Едно от условията е промяна на вътрешната политика на страна и по-специално свобода на словото, равноправие между политическите партии, справедлив съдебен процес и политически правомощия сред малцинствата.

Евродепутати изразяват своето притеснение по въпроса с премахването на визите. В този ход събитията изглеждат сякаш Анкара получава това право за „награда“, свързана с помощта с бежанците, а в същото време не покрива всички критерии, които ЕС има. Макар че, Турция е стратегически партньор за ЕС, не може да се подмине факта, че боевете между правителствените сили и бунтовниците от ПКК (наричани  още терористи) в югоизточната част на страната продължават.

В доклада на Европейската комисия за 2015, Турция е посочена като страна с широкоразпространена корупция, държава с политизирана съдебна система, която нарушава свободата на словото. Въпреки негативните страни в доклада, от Анкара доказаха, че спазват обещанието си с подслоняване на сирийските бежанци, осигуряването на работни места, за хората от трудоспособната възраст и право на обучение на децата. Също така е посочено, че преминаването на имигранти от Иран, Пакистан и Афганистан, е ограничено.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …