Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / Роботът, спасител на човешки животи

Роботът, спасител на човешки животи

„Представите си една клетка, в която аз съм във виртуалното прастранство, тоест 3D образа. Представете си моята глава е потопена в корема на пациента, това всичкото е 3D изображение и работя с тези джой-стикове, чрез които моите движения са предават чрез импулси на системата, на робота, който вече извършва тази интервенция“, каза проф. д-р Григор Горчев от МБАЛ „Св. Марина“ в Плевен, по повод на безкръвните операции, които извършва неговия „помощник“ Да Винчи. Кръстен на великия художник и изобретател Леонардо да Винчи, сам по себе си българският Да Винчи е уникално творение на гения на човешкия ум. Той е робот и е на 8 години. През целия си живот е спасявал човешки животи и живее в Плевен.

От 2008 насам е направил повече от 700 онкологични операции, които за пациентите са били напълно безплатни, тъй като има клинична пътека за роботизирана хирургия, за която Касата плаща около 8000 лева.

Робот Да ВинчиПри първите интервенции, направени от Да Винчи, пациентите изпитвали притеснение, от факта, че не човек а машина ще ги оперира, но постепенно свикнали.

Дора, от Бургас отива в Плевен, за да и бъде направена сложно интервенция за премахване на матката и яйчниците, макар и безкръвна операция, тя предполага като всяка друга покой повече от седмица и възстановяване поне месец. Благодарение на Да Винчи, след няколко часа Дора не се намира в реанимация, а ходи и само след 2 дни ще си бъде във вкъщи. Пациентката споделя пред Нова телевизия, че отишла в „Св. Марина“, заради само и само да бъде оперирана от робота. „Не ме боли нищо„, добавя Дора.

Разбира се, Да Винчи не е единствения робот в Плевен. Неговият „брат“ по призвание и…по визия се казва Грег. Той е кръстен на д-р Горчев и отговаря за визитациите, когато докторът е извън лечебното заведение.

Виж също

Лятна жега

За две седмици са приети повече от 7,5 хиляди японци с топлинни удари

Заради топлинен удар над 7,5 хиляди души са настанени в японски болници. Тези данни са …