Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Новооткрита вкаменелост, свидетелства за живот от преди милиони години

Новооткрита вкаменелост, свидетелства за живот от преди милиони години

В Китай откриха фосил, който е доказателство за съществуването на вид влечуго преди милиони години.

Новокласифицираната вкаменелост, отвежда палеонтолозите на пътешествие във времето – 250 000 000 години в миналото и им „разказва“ как един цял разред е изчезнал. Той се казва Ихтиозаври. Неговите представители, формират голям разред морски влечуги от Мезозойската ера, също като познатите ни динозаври.

С малката си беззъба глава, това същество е нещо като рядък вид.“, казва с вълнение един от учените.

Откритият екземпляр, навежда палеонтолозите на мисълта, че на морските животни, все пак не им е било нужно чак толкова много време, за да еволюират, както се смяташе според данни от предишни находки.

Доктор Ник Фрейзър, уредник на Националния природонаучен музей в Шотландия, работи върху изследването на фосила, като част от екипа учени и в Китай и в Щатите. „Тук има нещо, което отговаря на много въпроси, свързани с еволюционния път“, каза доктор Фрейзър. „Но все още имаме да извървим много, преди да разберем от къде са дошли ихтиозаврите, както и да е, все пак е стъпка в правилната посока“, добавя той.

ИхтиозавриИхтиозаврите са голяма група морски влечуги, които са характерни за Мезозоя. Повечето от приличат на делфина, който познаваме днес – аеродинамична форма на тялото и дълги муцуни. Но новооткритото създание е мистерия за учените. То е с къса муцуна, дълго камшичесто тяло, приличащо на опашка и тесен гръден кош. И докато един от характерните белези на ихтиозаврите са острите зъби, с които хващат плячката си, животното от новия фосил – няма. „Малко прилича на морските свине (вид делфин), но с по-малка глава и сравнително малко и неособено подвижно тяло.“, направи изказване доктор Фрейзър пред ВВС.

Това създание запълва празнината, която се намираше в докладите за вкаменелостите от този период, в частност в Разред Ихтиозаври, които властвали над океана милиони години.

Нямаме много фосили на морски влечуги от Мезозойския период, затова и този екземпляр е толкова важен, защото той предполага че съществуват още неоткрити разнообразни видове.“, каза доктор Оливиер Райпъл от Природонаучния музей в Чикаго.

Китай е едно от най-благоприятните места, за откритието на фосили на морски влечуги от античните океани. На скоро каменни кариери в страната бе открито цяло „съкровище“ за палеонтолозите.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …