Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Ограничават достъпа до кейовете на Кристо

Ограничават достъпа до кейовете на Кристо

Префектурата на Бреша излезе с решение, според което от полунощ на 23 юни затваря достъпа до „Плаващите кейове” на нашия сънародник Кристо за през нощта.

Това се случва само шест дни след откриването на атрактивния проект, а причината е големият наплив от туристи. Първоначално е предвидено обектът да се посещава от 50000 души на ден, но бройката е достигнала 80000.

През първите четири дни програмираният за седмицата брой туристи е бил надхвърлен.

Зоната за туристи около езерото се оказала недостатъчна да поеме потока от желаещи, а проблематично се оказало и транспортирането на толкова много хора и почистването след тях.

Организаторите на кейовете, подкрепени от кмета на остров Монте Изола, решили да ограничат достъпа до атракциона нощем. През тъмната част на денонощието сътрудниците на Кристо ще се занимават с поддръжката на съоръжението и ще подменят износените части от платното, амортизирани от големия поток на туристите.

Това се е случило, защото много от хората не спазват призива на автора да ходят боси по платното, а стъпват смело с обувки, които увреждат плата.

Плаващ кей
Източник: Christo and Jeanne-Claude
Photo: Wolfgang Volz

Придвижването на хора с влакове до Сулцано е затруднено. Властите са отменили поне 7–8 курса на железницата от Бреша, за да ограничат достъпа на туристи до кейовете. Това създаде логистичен проблем, защото 3000 души, от които 400 деца, се наложи да чакат под жаркото слънце на гарата.

Популярността на творбата на Кристо се засилва и в социалните мрежи. Появяват се колажи и фотомонтажи на Кръста на Исус Христос с надпис „На моста съм”. Прави се и игра на думи „Граф Понте Кристо” и аналогия с великия роман на Александър Дюма. Атракция за туристите е италианец, облечен като Исус, който се разхожда и се снима с посетителите. Снимките на многобройните чакащи на гарата са озаглавени „Страстите Христови”. На 3 юли, последният ден на атракциона, е организирана инициативата „Кристо върху Кристо” – желаещите да посетят кейовете в одежди на Христос и да се разходят и да си направят снимки по пътеката.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …