Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Гарантира ли дипломата успешна кариера

Гарантира ли дипломата успешна кариера

Всеизвестен факт е, че равнището на образование у нас не е добро. Липсва практика, а след завършване много са малко младежите, които успяват да си намерят работа по специалността, която са изучавали.

Още от детска възраст учениците чуват от родителите си фразата „учи, за да не работиш”, но едва ли така получават нужната мотивация да посещават училище.

За доста от тях образованието си остава бреме

Гарантира ли обаче дипломата успешна реализация на тези, които учат съвестно?

Най-същественият компонент в образованието е информацията, а с прогреса в технологиите тя става все по-достъпна. Ако преди най-ученолюбивите са жертвали време и средства, за да стигнат до заветната библиотека, сега компютрите предоставят бързо и лесно необходимата информация.

Ученици и студенти негодуват, че ги карат да учат неща, които никога няма да им влязат в употреба. Основателен е въпросът защо занимават музикален талант с физически закони и формули от химията, например. Противоречието в образованието е, че предоставя информация, която е лесно достъпна и не представлява предизвикателство за учащите.

Какви фукции трябва да изпълнява то, че да ангажира вниманието на подрастващите?

Ако вземем за база Финландия, където образованието е най-добро в света, според международно сравнително изследване на постиженията на учениците, там се постигат високи резултати благодарение на принципи, залегнали в системата.

Финландско училище
Финландско училище, Източник: Flickr / Kevin Oliver

Някои от особеностите на методиката са в равенството при изучаване на всички предмети. Не се набляга приоритетно на математиката за сметка на изкуството. Прави се изключение за създаване на класове с надарени деца в областите на спорта, музиката и рисуването. Друг принцип е индивидуалността – за всяко дете се състав индивидуален план за обучение, който предвижда какво да е съдържанието на учебниците, упражненията, количеството класна и домашна работа и времето, необходимо за тях, преподавания материал. За едни материалът се преподава по задълбочено, за други – само информативно. Доброволността е основен принцип във финландското образование – учи само този, който иска. Грижа на педагозите е да ангажират вниманието на ученика, но ако той не се поддава, го ориентират към бъдеща практическа и полезна професия, като по този начин му спестяват комплексирането от евентуални ниски оценки.

Тук образованието ни ограничава.

Съобразяваме бъдещето си с образованието.

За нас е естествено първо да завършим гимназия, после – университет и чак тогава да обърнем внимание на професионалното си развитие.

Трябва да отчетем, че много хора, които са допринесли за прогреса, не са чакали да завършат образованието си, за да разкрият таланта си. Някои са се реализирали, дори без да завършат престижни университети. Такива са Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Стив Джобс. Те показват пътя – ако рано осъзнаем таланта си и сме готови да работим, за да го усъвършенстваме, не може да ни спре нито образователното ниво, до което сме достигнали на даден етап, нито условна оценка по даден предмет, която няма никакво значение. Когато нещо се прави с желание, без да има нужда от заплащане за усилието, това е призванието в живота, натам трябва да насочим усилията си и да развиваме способностите си. Образованието не трябва да е спирачка, а стимулатор за обогатяване на знанията и постоянно търсене и усъвършенстване не само в ограничените от учебниците факти, но и далеч извън тях.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …