Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Нисколихвени кредити за младите предприемачи обеща министър Зорница Русинова

Нисколихвени кредити за младите предприемачи обеща министър Зорница Русинова

Нова процедура по европейските програми дава перспектива пред младите предприемачи от догодина да получат нисколихвени заеми. 107 млн. лв. ще бъдат отпуснати от банки, микрофинансиращи институции и лизингови компании на желаещите да започнат собствен бизнес. Тази опция е приоритетна за общини, в които безработицата е голяма, уточни министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Фонд мениджър на финансови инструменти в България” ЕАД ще контролира отпуснатите по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” средства. Той е известен още като Фонд на фондовете. Оперативните програми „Региони в растеж”, ”Иновации и конкурентноспособност”, „Околна среда” и социалното министерство подписаха споразумение с фонда през май.

Зорница РусиноваПарите ще са адресирани към младежи до 29 години, които започват бизнес в общини с безработица над 25% по-висока от средната в страната.

„Имаме план още от началото на следващата година да започне раздаването на първите кредити. Това трябва да реши част от проблемите в регионите с висока безработица”, разкри Русинова и допълни, че програмата цели стимулиране на предприемачеството у младите хора от бедните общини.

Първата програма „конкурентноспособност” също е имала подобни амбиции и Европейският инвестиционен фонд тогава е подбрал банки, които да предоставят кредити с по-ниски лихви. Част от този ресурс ще бъде използван в сходни инициативи. По Инициатива за малки и средни предприятия, която се съфинансира от правителството, европейския бюджет чрез програма „Хоризонт 2020” и от Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд ще бъдат налични 102 млн. лева от следващата година.

Над 400 малки и средни предприятия ще подобрят условията си на труд по процедура, която е част от програмата „Развитие на човешките ресурси”. Пак от следващата година в страната ни трябва да заработи схема с ваучери за гледачки и домашни помощници с цел връщане на хората към пазара на труда.

Русинова коментира, че това е нов модел за България и би имал ефект върху трайно безработните, но все още има какво да се изчисти по механизмите му.

Важна, но недостатъчно засегната до момента, тема според министъра е мобилността. Няколко схеми ще стимулират работодателите да търсят и наемат работна ръка от други населени места. Самите работници също ще бъдат насърчавани да търсят работа извън населеното място, в което живеят, защото на много места в тези региони единствен работодател е общината и за младите хора е трудно да се реализират, очерта обстановката Русинова.

Министърът ще разчита на синдикатите и работодателите, за да бъде сложен край на практиката за работа на минимални осигурителни доходи и доплащане на ръка, което би намалило тежестта на сивия сектор.

Въвеждането на еднодневни трудови договори в селското стопанство е добра крачка в това отношение, а и самата Европейска комисия, в последния си доклад за страната, е препоръчала на България да разшири тази практика и в други сфери на икономиката.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …