Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Кризата на пазара на електроенергия се задълбочава

Кризата на пазара на електроенергия се задълбочава

Искането на АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица-изток 2” за увеличаване цената на електроенергията от 1 юли показва, че финансовото състояние на дружествата не е добро и вероятно ще се влоши.

Добрите финансови показатели от миналата година явно няма да се повторят през тази, което налага желание от страна на атомната електроцентрала за повишаване на цената с 43,7%, а на топлоцентралата – със 7,2% и условие към енергийния регулатор да й компенсира разходи от 128,804 млн. лв. чрез компонентата „задължение към обществото” в сметките за електроенергия на потребителите. Това би довело до значително повишаване на крайната цена на тока и затова регулаторът не би се съгласил на увеличения в подобен размер, а и управляващите нямат волята за това. Тези данни показват, че за държавните енергийни компании оцеляването в пазарни условия е трудно на фона на низходящата тенденция на цената на електроенергия в международен мащаб.

АЕЦ  КозлодуйИсканото от АЕЦ „Козлодуй” увеличение до 51,56 лв. на мегаватчас е за покриване на постояни и променливи разходи, според разчетите на централата, а то би осигурило норма на възвръщаемост от 1,58%. Регулираните от държавата цени са значително по-ниски от себестойността на производството и компенсирането на тази разлика чрез приходите от свободния пазар  е рисково, а дори и неправомерно, продължават с доводите енергетиците.

През новия ценови период централата да не бъде задължавана да осигурява енергия за технологичните разходи по пренос и разпределение, които са на цена от 30 лева на мегаватчас, която също е ниска, по разчети на АЕЦ.

Влошеното финансово състояние ще доведе до невъзможност за модернизация на 5-и и 6-и блок и удължаването на експлоатационния им период с 30 години.

Очакваното от Козлодуй увеличение на разходите за новия ценови период е в размер на 11% до 481 млн. лв., което се дължи на увеличените средства за амортизации и ремонти. Основно перо в разходите на централата е и за заплати, за които са похарчени 112 млн. лв. и за следващия период увеличение не е предвидено.

За удължаване живота на 5-и и 6-и блок са предвидени 171 млн. лв., а за същия период през 2015 г. са похарчени 110 млн. при заложени 125 млн. АЕЦ „Козлодуй” планира да произведе със 100 000 мегаватчаса повече електроенергия през следващия регулаторен период въпреки ниските цени на електроенергията на вътрешния пазар. Това е възможно след приключването на проекта за увеличаване мощността на централата.

Искането на ТЕЦ „Марица-изток  2” за увеличаване на цената до 73,3 лева на мегаватчас са със сходни мотиви. От предоставянето на разполагаемост за студен резерв централата губи по 92 стотинки на мегаватчас, а цената й за тази услуга е неконкурентна на цената на другите производители. 67,95 лева на мегаватчас, каквато е ставката в момента за енергия и разполагаемост, не покриват производствените разходи. Вноската от 5% в енерийния фонд и непризнаването от регулатора на разходите за заплати, амортизации и ремонти са основни причини за влошеното финансово състояние на централата. Тези компоненти повишават себестойността за производство и правят цената на електроенергията неконкурентна.  Искането е за признаване на 78,2 млн. лв. разходи за 2015 г. и още 50 млн., които дружеството изчеслява, че няма да може да покрие през следващия период.

От разчетите на централата става ясно, че оцеляването й в пазарни условия е трудно, а искането за 5% вноска в енергийния фонд ще предизвика декапитализацията й.

За 2015 г. дружеството е на загуба от 72 млн. лв. и то е единствено от групата на Българския енергиен холдинг с такива лоши показатели. Няма надежда, че през следващия програмен период нещата ще се подобрят.

Валентин Николов, заместник-председател на комисията по енергетика в Народното събрание, изрази същите опасения.

Допълнителните изисквания към АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица-изток 2” правят цените им неконкурентни. Делян Добрев, председател на комисията, смята, че няма да падне 5%-ното изискване за плащане към фонда и централите трябва да помислят за съкращаване на разходите си.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …