Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Несигурност в световната икономика при излизане на Великобритания от ЕС

Несигурност в световната икономика при излизане на Великобритания от ЕС

Финансовите министри на страните от Г-7 и управители на централните им банки предрекоха засилване на риска от тероризъм, проблем с бежанските потоци и несигурност в световната икономика, ако Великобритания напусне Европейския съюз.

На срещата в Япония през изминалата седмица те не успяха да се договорят за координиране на фискалните си политики и стимулиране на икономически растеж. Намерението на Япония да отслаби националната си валута не среща подкрепа, но САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада не смятат да се противопоставят. На 26 май, отново в Япония, разискванията ще продължат на по-голяма среща на върха на Г-7.

Макар да съзнават евентуалната опасност от напускане на Великобритания, лидерите се опасяват, че Г-7 няма резервен план.

Финансовият министър на Франция Мишел Сапен сподели, че дори не е обмислян такъв план, а усилията на всички са насочени към това да се задържи Великобритания в ЕС.

БрекзитРезултатите от референдума на 23 юни са непредвидими и за Федералния резерв на САЩ, който предвижда промяна в монетарната си политика през следващите месеци. Великобритания ще изпита трудности при сключване на търговски споразумения със страните от ЕС, ако го напусне, смята британският финансов министър Джордж Осбърн.

Бизнесът ще почувства несигурност, което ще се отрази на доходите, стойността на жилищата и намаляване на работните места.

Не бе постигнато споразумение за валутната политика и за координирани действия, стимулиращи държавните разходи, които да подобрят икономическия растеж в световен мащаб. След скорошното поскъпване на йената от Япония искат да продължат финансовото облекчаване, но от САЩ предупреждават да не се предприемат действия за отслабване на йената, а от Федералния резерв дори продължават курса към затягане на монетарната дисциплина. Страните от Г-7 да не отслабват валутите си за постигане на конкуренстноспособност, но и превантивно да информират за намеренията си, така че „да не се изненадваме един други”, смята Джак Лю, финансов министър на САЩ.

Япония просто реагира на „едностранчивите, резки и спекулативни движения” на финансовите пазари, контрира японският му колега Таро Асо. Токио все още има „достатъчно боеприпаси” в монетарната си политика и банката ще достигне планираните 2% инфлация, завърши управителят на японската централна банка Харухико Курода.

G7Германия и Япония имат разминавания във вижданията си за фискалната политика. Страната на изгряващото слънце настоява за повече държавни разходи, които да са двигател на икономиките, а Германия е против този механизъм. Противоречиви са мненията за това какъв трябва да е подходът към ниската инфлация и слабия икономически растеж в света след интензивното печатане на пари през последните години. Правителствата да се заемат с по-активна фискална политика и да затегнат монетарния контрол, е позицията на централните банкери. Германия и Великобритания са доста сдържани в това отношение, защото подходът им към фискалната политика е по-скоро консервативен. На неофициалния симпозиум на срещата миналата седмица икономисти и анализатори са се обединили около позицията, че не трябва да се разчита на краткосрочни фискални или монетарни стимули, а на структурна реформа и инвестиции, които ще са условието за икономически растеж.

Виж също

Източник: Wikimedia.org/ Прес служба на президента на Руската Федерация

Ще си стиснат ли ръцете Русия и САЩ за съвместна дейност в Сирия?

Джон Кери, държавен секретар на САЩ, е на двудневна визита в Москва, където заедно с …