Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Ниска раждаемост и застаряване на населението във Великобритания

Ниска раждаемост и застаряване на населението във Великобритания

Данни от официалната статистика показват, че населението на Великобритания застарява. Ръстът му за миналата година е половин милион души, а ниската раждаемост се компенсира от мигрантския поток.

Темпът на нарастване през последното десетилетие е почти непроменен, но към днешна дата половината жители на Острова са под 40 годишна възраст, а другата половина са по-възрастни. Само преди пет години тази граница е била 38 години.

От 64-милионното население на страната 11,6 млн. са на възраст над 65 години, а 1,5 млн. са дори над 85-годишна възраст.

Броят на хората над 65 години се е увеличил с 21% за последните десет години

Миграцията се превърна в сериозен проблем в последно време, дори стана една от движещите сили на кампанията за брекзит. Обещание за ограничение на миграцията в зависимост от нуждите на икономиката дойде от бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, ако идеята за излизане от ЕС победи на референдума.

Той аргументира позицията си и каза, че не е против миграцията, но процесът да бъде контролиран, честен и прозрачен. Ако политиката, която се води, е промиграционна, трябва да се обясни на хората каква е причината за това, добави той.

Детска градина
Източник: Wikimedia

Премиерът Дейвид Камерън се ангажира през 2010 година да ограничи притока на мигранти до 100000, но не успя в намерението си, като част от причините за това е намерението на граждани от други страни на ЕС да се установят във Великобритания. Официалната статистика сочи, че за 2015 г. броят на пристигналите от страни на съюза е 184000, а в предходната година те са били 174000.

Камерън прокара пред ЕС идеята си да намали достъпа до определен вид социални помощи на мигранти от съюза, като изтъкна мотива, че това е едно от главните опасения на съгражданите му.

Опонентите му смятат, че тези мерки са обречени на неуспех, защото чужденците са привлечени от по-високото заплащане в страната и големите мигрантски общности. По неофициална информация, около 2 млн. граждани на ЕС се препитават на Острова, което е 7% от работната сила в страната.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …