Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Космическият апарат „Нови хоризонти” „видял” вода под повърхността на Плутон

Космическият апарат „Нови хоризонти” „видял” вода под повърхността на Плутон

Учени от университета Браун в САЩ са използвали данни от космическия апарат „Нови хоризонти” и твърдят, че има голяма вероятност под повърхността на планетата Плутон да е имало океан.

Нещо повече, той може би съществува и сега

До откритието си те достигнали, след като използвали компютърен модел, който симулирал развитието на планетата. Събитията от еволюцията предизвикват тълкуванието, че ако океанът е пресъхнал преди милиони години, планетата е трябвало да се смали, а няма такива сведения, което навежда на мисълта, че той още съществува.

Нови хоризонти” дава ясна картина на оставени от тектонски движения белези по повърхността на Плутон. Термичният и еволюционният модел е осъвременен и може да се заключи, че и в момента под повърхността на планетата има океан, обобщава информацията ръководителят на изследването Ноа Хамънд. Космическият апарат изпрати снимки на динамичния ландшафт на Плутон и те за първи път карат хората от екипа да предположат изненадващото откритие.

Плутон
Плутон, Източник: Wikimedia

На снимките, освен ледени долини и високи планини, се виждат и тектонски пукнатини, които вероятно са следствие от постепенно замръзнал океан. Учените се опитват да създадат модел на океан под повърхността на планетата, но още се питат дали той още съществува, или е замръзнал преди милиони години. Моделът показва, че напълно замръзнал океан би трябвало да има уникална структура от лед с по-малък обем, но специалистите не откриват никакви индикации, че планетата се свива. Налице е по-скоро обратният процес – на разширение на Плутон.

Предполага се, че ледената покривка на планетата е по-плътна, отколкото се е смятало досега, а късове азотен и метанов лед помагат да се съхрани топлина, а замръзването на океана да се забави. Хамънд отбелязва, че това обстоятелство е уникално – да има течна вода на такова разстояние от Слънцето, а вероятно не само на Плутон, но и на други обекти от Кайперовия пояс, разположен на разстояние от 4,5 до 7,5 млрд. километра от нашата звезда.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …