Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / НАТО с нова отбранителна линия по руско-украинската граница

НАТО с нова отбранителна линия по руско-украинската граница

Президентът на Русия Владимир Путин поиска от страните-членки на НАТО да се споразумеят относно  военната организация на Запада. Отговорът на НАТО бе повече от красноречив – „Не“.

Владимир Путин
Владимир Путин, Източник Wikimedia

От Белия дом коментираха, че при един теоретически разпад на Алианса, неговата основна отбранителна роля ще бъде неутрализирана. Въпреки това оформление на ситуацията. Русия е на друго мнение – тези думи са в противовес с това, което НАТО планира за по-нататъшното си фактическо разширение на Изток.

Силната военна подкрепа , идваща от Украйна, Молдова и Грузия, дава възможност на Алианса реално да постави и засили своята отбрана по руско-украинската граница. От където и да го погледнем това е заплаха за Русия.

След три дни Лвовската област ще стане част от т.н. мащабни съвместни учения Rapid Trident. Те ще сложат началото на участието на повече от 1,8 хил. военнослужещи от 14 страни, сред които са Украйна, Молдова и Грузия. От НАТО признават, че основната концепция на маневрите е свързана конкретно с Русия. Освен това те ще разиграят абсолютно реален сценарий за военно противодействие срещу силите на Москва.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …