Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Не е изненада отказът на Плевнелиев от втори мандат

Не е изненада отказът на Плевнелиев от втори мандат

Тези дни стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат.

Пред журналисти в Поморие министър-председателят Бойко Борисов коментира, че не е изненадан от това решение.

„Разговарял съм с него по тази тема. През годините работихме прекрасно и в синхрон с Плевнелиев. Драмата е за тези, които се опитаха да го унизят и от негово име да говорят откровени лъжи”, призна премиерът.

„Да обясняват, че ГЕРБ е водила преговори с Бокова и Елена Поптодорова… Това просто вече минава всички норми на лъжата. Това вече е манипулация в тяхна полза за чужда сметка”, бе афектиран Борисов, попитан за спряганите имена на двете дами като евентуални кандидатури на ГЕРБ за кампанията.

„Никога такова нещо не е говорено, просто вече се опитват, спасявайки се панически, да подвеждат хората”, категоричен бе той.

Премиерът продължи с острия тон и каза, че сме имали  години, когато президентската институция не е била гарант за европейското ни или атлантическото развитие, а сега й се приписват  такива качества.

Гарант за евроатлантическата ориентация на България е ГЕРБ, обобщи Борисов.

Росен ПлевнелиевНие сме го доказали години наред. Кой защити българските интереси за „Южен поток”? За АЕЦ „Белене”? Кой спаси държавата във финансово-икономическата криза? Президентът е гарант, че нещата междуинституционално са добри. С какво може една президентска институция да „изкълчи” или да обърне направленията на държавата? В такова отчаяние са изпаднали”, продължи още министър-председателят. Все пак той не затвори окончателно вратата за диалог, но не някой друг да определя условията.

Бойко Борисов коментира и темата за предсрочни избори. Според него избори искат тези, които не са абсолютно готови за тях. Той изрази съмнение по какъв начин БСП, ДПС и Реформаторският блок ще съставят листите си. Чрез искането за предсрочен вот те тласкали страната към нестабилност, която после да бъде приписана на ГЕРБ.

Борисов обобщи, че за президентски избори ще говори през юни или към средата на юли, защото „те ме принуждават всеки ден да говоря на тема, която не е на дневен ред и накрая се изгавриха и с Плевнелиев, който е един изключително честен и достоен човек. Той е добър човек. Ние сме балансирали с него да се случват добри неща за държавата и аз му благодаря за почтеността, че дойде и каза, че няма да се явява, просто да не му спрягаме името. Защото аз на него съм му казал: „По тази тема ще те питам след юли какво мислиш”. Не съм го пресирал нито веднъж какво мисли да прави. Защото освен, че ми е колега, като бивш регионален министър, е приятел и достоен човек. Такива хора трябва да си ги пазим в България”, завърши по темата премиерът. Той, заедно с министър Десислава Танева, пристигна в Поморие, за да открият новото рибарско пристанище.

Борисов сряза лентата и обобщи, че поморийци вече могат да се похвалят с едно от най-модерните и красиви рибарски пристанища по Черноморието. Новият порт е дългоочакван проект от страна на местните рибари реализирането му се случи именно с тяхното съдействие и съгласно техните предпочитания.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …