Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Германският съд: Жалбата на Ердоган срещу оскърбяващата го сатирична творба, няма да бъде уважена

Германският съд: Жалбата на Ердоган срещу оскърбяващата го сатирична творба, няма да бъде уважена

Малко по-рано тази година турският президент Ердоган бе намесен изключително надълбоко в немското изкуство. Комикът Ян Бьомерман си позволи да сътвори сатирично стихотворение, в което името на турски лидер присъства и е определен като зоофил и педофил. От стоя страна главнокомандващият на южната ни съседка, прие тежко използваните по негов адрес думи и повдигна съдебно обвинение срещу германеца.

Апелативният съд в германския град Кьолн не прие жалба на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в която той твърди, че е бил нагрубен от германския комик Ян Бьомерман и по-конкретно от едно негово произведение. Жалбата бе придружена от решение, което също не бе прието от апелативния съд. С него Ердоган оспорва на по-долна съдебна инстанция, действията на изпълнителния директор на най-голямата вестникарска издателска група в Европа „Аксел Шпрингер”.

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган, Източник: Wikimedia

Шефът на „Аксел Шпрингер“ Матиас Дьопфнер не скри и ясно изрази подкрепата, насочена изцяло към германския комик Ян Бьомерман. През март тази година Бьомерман бе разследван от прокуратурата заради грубите думи, които използва срещу турският лидер.

Съдът в Кьолн е на друго мнение и зачита коментарите на Дьопфнер като съвсем нормални слова. Според немските закони „свободата на словото“ е неприкосновена .

Остра критика по въпроса отнесе и германският канцлер Ангела Меркел. Заради това, че е позволила Бьомерман да иде на съд и то по обвинение, повдигната от Ердоган – нейният основен партньор в борбата срещу бежанските напливи, Меркел изтърпя редица недоволни коментари.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …