Валутни курсове за 07.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Марин льо Пен ще гласува за брекзит, ако е британка

Марин льо Пен ще гласува за брекзит, ако е британка

Референдум за членство във всяка от страните от Европейския съюз поиска лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен, защото , по думите й, съюзът е тоталитарен.

Льо Пен бе категорична, че Европейският съюз се разпада и тя, като защитник на свободата на народите да разполагат със съдбата си и да определят законите си, за какъвто се определи, иска всяка от страните да се произнесе чрез референдум, включително и Франция. Лидерът на Националния фронт припомни, че французите не са питани вече 11 години за мнението им, а и последният път е бил опорочен от традиционните леви и десни партии, визирайки референдума за Договора за европейска конституция през 2005 г.

Убеждението на льо Пен е, че независимо от резултата на референдума във Великобритания, ЕС се разпада и възможностите пред общността не са много – или всички бездействат и чакат „потопа, експлозията”, или сядат на масата на преговорите, за да се даде началото на Европа на нациите, която да замени тоталитарния Европейски съюз във вида, в който го познаваме сега. Тя дори поясни какво има предвид конкретно под „тоталитарен”: „Да, тоталитарен, съвсем ясно, защото ни обясниха, че демокрацията не може да разваля договори”.

За да подсили ефекта от думите си, льо Пен заяви категорично, че ако е британка, би гласувала за брекзит

Марин Льо Пен
Марин Льо Пен, Източник: Wikimedia

След това тя анализира и другите недостатъци на съюза, като подчерта, че откакто проектът ЕС се развива, въпреки волята на хората, общността се е превърнала в зона с най-слаб икономически растеж, растяща безработица, ръст на бедността, отворени граници, от които се възползват всякакви трафиканти, терористи и икономически имигранти, а това не може да продължава.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …